Havacılık Endüstrisi

Aksungur’dan 49 saatlik rekor uçuş

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi tarafından geliştirilen çift motorlu İnsansız Hava Aracı Aksungur, rekora imza attı. 49 saat yani 2 gün 1 saat gökyüzünde kalan Aksungur, Anadolu semalarında 20 bin feet’ten uçtu.

TÜRK BAYRAĞI ÇİZDİ

Uçuşu sırasında havada Türk bayrağı çizen Aksungur, bu özel uçuşu ile havada kalış rekoru kırdı. 59’uncu test uçuşunda gerçekleştirilen bu farklı uygulamayı TUSAŞ böyle paylaştı:

ANKA TEKNOLOJİSİ İLE 18 AYDA UÇTU

Tek motorlu ANKA’dan alınan teknoloji ile 18 ayda gökyüzü ile tanışan Aksungur, çift motorlu. Yüksek Faydalı Yük Kapasiteli İHA Kesintisiz Çok Rollü İstihbarat, Gözetleme, Keşif ve Taarruz Görevleri için geliştirilen sistem, PD170 tipi TEI tarafından geliştirilen motorları kullanıyor.

Gündüz/gece İstihbarat, Gözetleme, Keşif ve Taarruz Görevleri’ni EO/IR, SAR ve SIGINT faydalı yükleri ve çeşitli havadan yere silahlarla gerçekleştiren Orta İrtifa Uzun Havada Kalışlı bir İnsansız Hava Aracı Sistemi, 40 bin feet irtifaya kadar çıkabiliyor. 

24 metre kanat açıklığına sahip sistemin maksimum kalkış ağırlığı ise 3 bin 300 kilogram. Hava aracı, 750 kilogram harici yük taşıyabiliyor. Bu yükle 25 bin feet’te 12 saat görev yapabiliyor. 150 kg faydalı yük ile bu süre 24 saate çıkıyor.

 

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu