Havacılık Endüstrisi

12 bin balon alınacak

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 12 bin adet meteorolojik ölçüm balonu almak üzere ihaleye çıkıyor. İhaleyi kazanan şirket, ilk teslimatı 1 Kasım 2020-15 Aralık 2020, ikinci sevkiyat da 1 Mart 2021-31 Mart 2021 arasında 6 biner adet olarak gerçekleştirilecek. 

İHALE SAYFASI İÇİN TIKLAYIN

Meteorolojik ölçümlerde balonlar yüksek irtifadan uçarak tahminlerinde kullanılıyor. Bu balonlar, doğal kauçuk hammaddesinden (lateks) veya sentetik kauçuktan (neopren) yapılıyor. Lateks balonlar, neopren balonlara göre, şiştikleri zaman daha küresel bir görünüm arzederler ve aşağı atmosferde daha süratli ve muntazam bir yükselme oranına sahip. Genel rasat balonlarının ağırlıkları 30 ila 100 gram arasında değişiyor. Daha büyük ekipman taşıyacakların ağırları 600 ila 1500 grama kadar çıkabiliyor. 

15-20 KM İRTİFAYA ÇIKIYOR

Normal rasat balonları 15 bin metre ila 20 bin metreye kadar çıkabiliyor. Ravinsonde rasatlarında ise balonlar kullanılacak radiosonde cihazına göre tayin edilmelidir ve 30-35 km lik bir yükseklik bu rasatlar için esastır. 

Hafif gazlar (hidrojen, helyum) ile şişirilen balonlarda ayrıca transponder yer alabiliyor. Bu da balonunu hava trafik kontrol merkezi tarafından izlenmesi veya uçakların kaçınma yapabilmesine imkan sunuyor. Görevin ardından balonun patlaması ile paraşüt devreye giriyor ve ekipman yere emniyetle iniyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu