Haberler

HAVA-SEN: “Çifte standarta son”

HAVA-SEN, bir süre önce Türk Hava Yolları ile Hava-İş anasında imzalanan tadil protokolüne dikkat çekerek çalışanların, özellikle de ikinci pilotların işverenin insafına terk edildiğini iddia etti. Yaklaşık binden fazla ikinci pilotun Euro bazındaki eğitim borçlarının Hava-İş’in Toplu Sözleşme tadil protokolünde yer alması için çaba sarf etmemesi sonucu, THY tek taraflı olarak dayattığı ödeme planını uygulamaya başlatıldığı belirtilerek “Bu kapsamda söz konusu eğitim borçları 2020 sonuna kadar ertelenmiş, 2021 yılından itibaren ise maaşlarının % 25’i olarak kesilmeye başlanması kararı alınmıştır” dendi.

HAVA-SEN’İN ÇİFTE STANDART UYARISI

İşte Hava-Sen’den yapılan açıklama:

“Uçuş görevi yapmadıkları takdirde maaşları yoksulluk sınırının altına düşen ikinci pilotlardan yine de eğitim alacaklarını tahsil etme ısrarı, 7 aydır ifade etmeye çalıştığımız THY’nin “krizi çalışanın cebine el atarak çözme” kolaycılığının bir başka ifadesi olarak kayıtlara geçmiştir. Üstelik tadil protokolüne bağlanmayan bu uygulama, eksik alınan eğitim paralarının işler normale dönünce alınmaya başlanacağını göstermekte, Euro üzerinden hesaplanan bu borçlar nedeniyle pandemi bittikten sonra daha uzun bir süre ikinci pilotların yoksulluk sınırı altında ücretlere mahkum olacağını göstermektedir. Türk Lirası üzerinden maaş alan personelinden alacağını Euro olarak tahsil etmeye çalışan bu anlayışın uçuş emniyetini riske girdiğini görememesi veya dikkate almaması son derece düşündürücüdür.

THY işverenini bu noktada tutarlı olmaya pandemi süresince tüm çalışanlardan kestiği ücretleri , pandemi bittikten sonra her ay maaşlara ilave ederek ödemeye, “alacağına şahin, borcuna karga” anlayışından vazgeçmeye, Hava-İş sendikasını da 2016 yılında olduğu gibi eksik ücretlerin daha sonra ödenmesini sağlayacak şekilde ek protokol imzalamaya davet ediyoruz.

Bunun dışında, ülkemizde çalışan yabancı uyruklu kaptan ve 2. Pilotlara, T.C Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nca belirlenen asgari ücretin 19.129. TL olduğu dikkate alındığında, Türk vatandaşı olan 2. pilotların ayda 70 saat uçsalar dahi bu rakamın altında kaldıkları, kaptan pilotların ise uçuş görevi yapmadıkları aylarda yabancı pilot asgari ücretinin altına düşecekleri görülmektedir. THY’de yaklaşık 500 yabancı pilot bulunmakta olup THY işvereni ve yetkili sendikanın, yabancı pilotlara Bakanlığın belirlediği asgari ücretin ödenip ödenmediğini açıklama sorumluğu vardır. Türk pilotlar için diğer işçiler gibi 2.943 TL asgari ücret belirlenirken, aynı işi yapan yabancı pilotlara T.C Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yayınladığı çalışma izni hakkında değerlendirme kriterlerinde 19.129 TL asgari ücret uygulanması adaletsizliğini de kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.

HAVA-SEN olarak, yetkili sendika Hava-İş’i, bundan sonraki süreçte ;

– Kısa Çalışma Ödeneğine dönülmeyeceği,

– Ücretsiz izin uygulamasına başvurulmayacağı,

– İstihdamın korunacağı ve personelin iş akdi feshine gidilmeyeceği,

– Kayıpların sonraki dönemlerde telafi edileceği,

– 6 ay sonra durumun iyileştirme amaçlı olarak yeniden gözden geçirileceğine ilişkin ivedilikle bir Ek Protokol yapmaya davet ediyoruz.

THY yönetimini de, şirketlerini Avrupa’da Ryan Air’den sonra en fazla uçuş yapan ikinci havayolu haline getiren ve corona tehdidi altında “ölümüne uçan” uçuş ekiplerine adil ve hakkaniyetli biçimde uçuş görevleri planlanmaya, sudan sebeplerle Disiplin Kurulu aracılığıyla işten çıkartma girişimlerine son vermeye, çalışanları yoksulluğa hatta açlığa mahkum eden kölelik protokolünü daha da geriletecek düşünce ve planlarından vazgeçmeye çağırıyoruz”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu