Haberler

Hatay pisti 918 metre kısaltıldı, tamirat 96 saatte tamamlandı

Depremden havalimanları arasında en büyük zararı Hatay Havalimanı gördü. Amik Ovası’nda göl yatağı kurutularak yapılan havalimanında, pistin bir kısmından geçen fay hattı, ağır hasara neden oldu. Uçuşa kapatılan havalimanının pisti 96 saatte onarılırken, yayınlanan NOTAM ile 918 metrelik bölümü kullanılamıyor.

Depremzedelere yardım taşınmasında önemli bir adım, Hatay Havalimanı’nın tekrar uçuşlara açılması ile gerçekleştirildi. İlk sefer Türk Hava Yolları tarafından İstanbul Havalimanı’ndan ve Türk Hava Kuvvetleri tarafından da Ankara Etimesgut’tan yapıldı. Bu uçuşları, Pegasus’un Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan yaptığı sefer izledi.

918 metresi NOTAM’landı

Pistin hizmete açılması, Havacılara Bilgi Notu olarak adlandırılan NOTAM ile tüm dünyaya bildirildi. Ancak NOTAM’da pistin 918 metrelik kısmı henüz hasarın tam olarak giderilememesi nedeniyle kullanılamıyor. Uçaklar, pistin kalan 2082 metrelik bölümünü kullanabiliyor. Bu uzunluk Boeing 737, Airbus A320 gibi serisi uçaklar için operasyon limiti oluşturmuyor. Ancak daha büyük yolcu veya yardım uçakları için kullanım kısıtı getiriyor.

İGA’dan inşaat çalışmalarına büyük destek

Pistin tamiri, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) koordinasyonunda İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA’nın ana yükleniciliğinde yapıldı. İnşaata TAV Havalimanları Holding, moloz taşınmasında da Ankara Büyükşehir Belediyesi ekipleri destek verdi.

Hangi hasarlar oluştu

Toplam 3 bin metre uzunluğundaki pistin 45 noktasında hasar oluştu.

Pist yüzeyinde de parçalanmalar tespit edildi. Toplam hasarlı alan 5 bin metre kare.

Öncelikli olarak 2082 metrelik bölüm aktif edildi. Uçuşlar sırasında diğer bölümün de tamiratı tamamlanacak. 

Havalimanı kısa süre içinde tam kapasite ile hizmet verecek hale getirilecek.

Dört gün boyunca görev yapıldı

İGA’nın inşaat ve teknik ekiplerinin dört gün boyunca aralıksız çalışarak 45 farklı noktaya hızlıca müdahale ettiğini vurgulayan İGA İstanbul Havalimanı Teknik Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Fırat Emsen, afet bölgesine gönderilen lojistik yardımların Hatay ve çevre illerdeki depremzedelere hızla ve etkin bir şekilde ulaştırılmasında hayati bir rol üstlenmesi beklenen Hatay Havalimanı’nın, İGA ekiplerinin gerçekleştirdikleri başarılı operasyon sonucunda bölge için adeta bir yaşam koridoruna dönüşeceğini dile getirdi.”96 saat gibi oldukça kısa bir zaman diliminde 150 kişilik İGA teknik ekibimiz, 45 adet büyük ve 250 adet küçük onarım noktasını tamir etti.

Yaklaşık 5 bin metrekare alanın, dört gün içinde hasarlar giderilerek tekniğine uygun asfalt ve beton malzemelerle yeniden imal edildiğini söyleyebiliriz. Alanda toplamda 50 iş makinemiz görev aldı ve nihayetinde bu kadar kısa bir sürede pistimizi onardık ve operasyonlara hazır hale getirdik. Amacımız buradaki pistin öncelikli olarak iki kilometrelik bölümünü açarak; ikmalin havayoluyla yapılıp, buraya ve depremden etkilenen çevre şehirlere iletilmesini sağlamaktı.

96 saatte tamamlandı

12 Şubat Pazar günü itibarıyla da yine koordineli bir biçimde Hatay Havalimanı pistini yeniden hizmete hazır hale getirebilmek çok kritikti. Nihayetinde ekiplerimiz, insanüstü bir çabayla 96 saat boyunca geceli gündüzlü bir çalışma ortaya koydu ve bir an önce Hatay Havalimanı’nı yeniden aktif hale getirebildik” diyen Emsen; acil yardım taşıyan uçakların Hatay Havalimanı’na inmesinin ve böylece yardımların afet bölgelerindeki depremzedelere bir an önce ulaştırılmasının hayati bir önem taşıdığının altını çizdi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu