Güvenlik

Yeni tehdit siber saldırılara karşı ne yapılıyor?

Günümüzde bir ülkenin askeri gücü kadar siber saldırı gücü veya bunlara karşı nasıl önlemler alacağı çok önemli. Sinsi bir şekilde sistemin açıklarının bulunmasıyla birlikte siber saldırılar bir anda ülkenin sadece askeri varlığını değil ekonomisinden sistem işleyişine kadar bir çok alanda etkili olabiliyor.

Türk Savunma Sanayii’nin yazılım merkezi, bu konuda çok önemli çalışmalara imza atan HAVELSAN, için siber güvenlik büyük önem taşıyor. Sistemin birinci aşamasını Türk Silahlı Kuvvetleri’nin stratejik devlet kurumlarına kadar yapının testi oluşturuyor. Risk raporları oluşturuluyor.

HAVELSAN ekipleri, riskleri tespit ettikten sonra sunduğu rapor ile kurumun siber saldırılara karşı alacağı önlemler konusunda atacağı adımlar için de yol gösteriyor.

HAVELSAN neler yapıyor

Siber Güvenlik Operasyon Merkezi Hizmetleri kapsamında aşağıdaki çalışmalar yürütülmekte:

  • Servis Sürekliliği ve Tehdit İzleme
  • Siber Tehdit İstihbaratı
  • Siber Olay İzleme, Analizi ve Danışmanlığı
  • Siber Olay Müdahale ve Yönetimi
  • Adli Bilişim Analizi ve Zararlı Yazılım İncelemesi
  • Teknik İnceleme ve Raporlama

Bu konuda çok farklı riskler var. Küçük bir açık sistemin kısa sürede ele geçmesine neden olabiliyor. Hacker’lar genellikle sistemi kitleyip dijital para istiyor. Konu savunma sanayi veya stratejik merkezler olduğunda ise zarar inanılmaz boyutlara çıkabiliyor.

Riskler nasıl bulunuyor? Hangi önlemler alınıyor?

 

Bu yıl gerçekleştirdiğimiz HAVELSAN’ın 40’ıncı yılında “Başyapıtlar” serimizde Siber Güvenlik konusunda sorduğumuz soruları Saha Operasyon Takım Lideri Seda Dalgıç ve Siber Güvenlik Direktörü Mert Özarar cevapladı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu