Güvenlik

Ryanair havada muhalif gazeteci için çevrildi

Ryanair’in Atina-Vilnius seferini yapan yolcu uçağı, ‘kabinde potansiyel güvenlik sıkıntısı’ nedeniyle Belarus semalarındayken Minsk’e mecburi iniş yaptırıldı. Yolcular uçaktan indirildikten sonra Minsk Havalimanı’ndaki polisler muhalif gazeteci Roman Protaseviç tutuklandı. Protaseviç, Belarus’taki en büyük muhalif Telegram kanalı Nexta’nın kurucularındandı. Gelişmeler başta ICAO olmak üzere dikkatle izleniyor.

Atina’dan havalanan uçak, Litvanya’nın en büyük kenti Vilnius’a uçuyordu. Yolculardan biri de Roman Protaseviç’di. İddialara göre de uçakta Rus istihbarat elemanları bulunuyordu. Ryanair’in açıklamasına göre uçak Belarus semalarında iken Hava Trafik Kontrol Merkezi pilotlarla temasa geçti. Kontrolör pilotlara ‘kabinde potansiyel güvenlik sıkıntısı’ olduğunu, Belarus’ta Minsk’e iniş yapması gerektiği belirtildi.

RYANAIR UÇAĞI İNDİ

Bu gelişmeler üzerine Belarus Hava Kuvvetleri’ne ait iki Mig-29 uçağı da havalandı. Ryanair’e ait Boeing 737-800 tipi uçağın koluna girdi. Ryanair uçağı daha sonra Minsk’e iniş gerçekleştirdi. Burada yolcular terminale alındıktan sonra yapılan pasaport kontrolünün ardından Roman Protaseviç tutuklandı.

Gelişmeler, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) tarafından da dikkatle takip ediliyor. ICAO konuyla ilgili olarak soruşturma başlattı:

AVUKATLARI AÇIKLAMA YAPTI

Protaseviç’in savunucularından “Vesna” hukuk bürosu açıklama yaparak, müvekkillerinin içinde olduğu uçağın rotasının kesinlikle Minsk olmadığını ve uçağın hukuk dışı olarak Minsk’e inmeye mecbur bırakıldığını vurguladı.

Nexta kanalı bir seneden fazladır Belarus’ya yaşanan gösterileri halka duyurmasıyla gündeme gelmiş ve kısa zamanda bütün ülkede yayılmıştı. Özellikle gençler arasında çok yaygın izlenen kanal Belarus yönetiminin hedefi olmuştu.

YEDİ SAATLİK RÖTARIN ARDINDAN HAVALANDI

Gerekli güvenlik kontrolünün ardından uçağın 7 saat sonra kalkmasına izin verildi. Ryanair’in açıklamasına göre Boeing 737-800 tipi yolcu uçağı Minsk’ten kalkarak Vilnius’a devam etti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu