Güvenlik

Litvanya’dan Ukrayna’ya ‘Stinger’ sevkiyatı

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, Litvanya tarafından Ukrayna’ya Stinger Hava Savunma Füzesi sevkiyatı gerçekleştirildiğini açıkladı.

NATO üyesi ülkeler, Rusya ile yaşanan gerilimden ötürü Ukrayna’ya yönelik askeri sevkiyatları süratle sürdürüyorlar. Polonya’nın Piorun Omuzdan Atılan Hava Savunma Füzesi (MANPADS), ABD’nin Javelin Anti-Tank Güdümlü Füze (ATGM) ve İngiltere’nin NLAW Anti-Tank Silahı sevkiyatlarının ardından Baltık Ülkeleri de harekete geçti.

ABD, Letonya, Litvanya ve Estonya, Ukrayna’ya Stinger MANPADS hibe etmeyi kararlaştırdı. Bu doğrultuda Litvanya tarafından Ukrayna’ya hibe edilen Stinger Füzeleri, Ukrayna Ordusu tarafından teslim alındı. Litvanya tarafından Ukrayna’na hibe edilen MANPADS’lerin, 12 yaşlarında olduğu yani raf ömürlerinin dolmasına az bir süre kaldığı görüldü.

Stinger MANPADS

ABD’li Raytheon firması tarafından geliştirilen, üretiminde ASELSAN ile Roketsan’ın da yer aldığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından uzun yıllardır aktif olarak kullanılan FIM-92 Stinger; at-unut prensibine göre çalışan, omuzdan veya kaideye monteli olarak ateşlenebilen, kızılötesi güdüm sistemine, 8 kilometre menzile ve 12.500ft irtifaya sahip Çok Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi’dir.

Kaynak: SavunmaSanayiST

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu