Güvenlik

İtalya’da M-346A kazası

Necdet GÜRSOY

İtalya’da meydana gelen kazada, Leonardo imalatı M-346A tipi jet motorlu askeri eğitim uçağı Kuzey İtalya’daki Como Gölü, Lecco, Pagnona yakınlarında Monte Legnone dağına çarptı. Uçağın her iki pilotu fırlatma koltuğuyla atladı. Pilotlardan biri ağır yaralanırken diğer pilot ise hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden pilotun İngiliz uyruklu olduğu öğrenildi.

İtalyan Gazetelerin haberine göre, uçak, yabancı bir hava kuvvetine teslimat öncesinde test uçuşundaydı. İddialar, uçağın Katar Hava Kuvvetleri için üretildiği yönünde. Ancak bu iddia İtalyan askeri makamlar tarafından doğrulanmadı.

Leonardo’nun üretim hattının bulunduğu Varese-Venegono Havalimanı’ndan havalanan jet eğitim uçağı öğle saatlerinde Monte Legnone Dağı’na çarptı. Çarpmadan kısa süre önce iki pilot da M-346A’yı fırlatma koltuğu ile terk etti. Pilotlardan biri yaralı olarak kurtulurken diğer pilot ise hayatını kaybetti. İngiliz pilotun teslimat uçuşu için görevli olduğu bildirildi.

Farklı hava kuvvetleri tarafından tercih edildi

Halen İsrail Hava Kuvvetleri tarafından da kullanılan uçak için İtalyan üretici Leonardo 2021’da 16 uçaklık sipariş aldı. Bu siparişlerin 10’u, Yunan Hava Kuvvetleri’nin eğitim ihalesini kazanan İsrail merkezli Elbit şirketinden geldi. Kalan 6 uçaklık siparişi de Katar Hava Kuvvetleri vermişti.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu