Genel HavacılıkŞeref SezginYazarlar

Tek motorlu Denali 2025’te sertifika alacak

Textron Aviation tarafından geliştirilen tek motorlu turboproh Beechcraft Denali tipi uçak için sertifikasyon çalışmaları başlıyor. Toplam 2 bin saatlik test uçuş sürecini tamamlayan uçak için teslimatlara gelecek yıl başlanması hedefleniyor.

ABD’de özellikle gece uçuş izninin verilmesi ile birlikte tek motorlu, yüksek performansı turboprop uçaklar önemli bir kullanım alanına sahip. Fransız TBM ve İsviçreli Pilatus şirketi, uzun yıllardır bu pazarı domine ediyor.

Kısa, yarı hazırlanmış ve ulaşımı zor havalimanlarına uçabilen bu tür uçaklar, düşük operasyon maliyetleri ile hem kendi pilotluğunu yapan iş adamları hem de şirket uçuşları için önemli bir avantaj sunuyor.

Yeni motor

Toplam 1300 beygir gücünde motora sahip olan uçak, iki pilotla birlikte toplam 9 yolcu kapasitesi kabin kapasitesi sunuluyor.

23 Kasım 2021 de ilk uçuşunu yapan uçağın şu anda 3 prototip ile 830 kalkış iniş ve toplamda 2.000 saat uçuşu tamamladığı belirtildi. Seyir hızı 528 km/saat (285 knot/saat) saat hıza çıkabiliyor. Uçağın menzili ise dört yolcu ile birlikte 1,600 deniz mili (2,963 km)

900 metreden havalanıyor

Kabin basıncı ile 31.000 feet yani 9.400 metre irtifaya çıkabilen uçak, 900 metre kalkış mesafesine sahip. Kokpiti Garmin G3000 serisi avioniklere sahip uçağın liste satış fiyatının yaklaşık 7 milyon dolar olması bekleniyor.

Uçağın, GE Aviation tarafından geliştirilen Catalyst tipi turboprop motora sahip. Yeni nesil motor, uçağa ciddi anlamda yakıt tasarrufu sağlıyor. Benzer uçaklar, genellikle Pratt&Whitney Canada imalatı PT6 serisi kullanıyor.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu