Genel Havacılık

TBM 940 test ve eğitim uçuşları için modifiye edildi

Fransız uçak imalatçısı Daher, Fransa’nın Ulusal Uçuş Test Organizasyonu (DGA-EV) için özel olarak üretilen dört TBM 940 tek motorlu turborop uçaktan ilkini teslim etti.

Hem test hem de eğitim görevleri için modifiye edilmiş olan ilk TBM 940, 21 Ekim’de TBM’nin Tarbes’teki son montaj hattında Fransız Silahlı Kuvvetleri Tedarik Otoritesi (DGA)’ya teslim edildi.

“Bu uçaklar, Uçuş Test Organizasyonu’nun katkılarıyla DGA filosunu modernize edecek.” diyerek uçağın anahtarlarını DGA direktörü General Arvind Badrinath’a teslim eden Daher Uçak Bölümü Başkan Yardımcısı Nicolas Chabbert, Fransa ve Avrupa’daki sivil ve askeri uçakların gelecekteki savunma sistemlerinin geliştirilmesini ve sertifiye edilmesini hedeflediklerini söyledi.

Yeni üretilen dört TBM 940, 1992’den bu yana kullanılan eski TBM 700’lerin yerini alacak. Sözleşme beş yıllık bakım desteğini de kapsıyor.

KABİN İÇİ TEST SİSTEMLERİYLE DONATILDI

TBM 940’ların her bir kanadında 75 kg’a kadar yüklerin kurulumunu sağlayacak taşıyıcı pilonlar bulunacak. Test sistemlerini yönetmek için bir operatörün test konsolu gibi belirli kurulumları barındıran ve ekipmanın yanı sıra rüzgâr hızını ve benzeri ölçümleri yapabilecek sensörlerle donatılan kabin içi, personel taşımacılığı için temel konfigürasyondan hızla dönüştürülebilecek.

Güneydoğuda Istres ve güneybatıda Cazaux olmak üzere Fransa’da iki ana test merkezi işleten Fransız Tedarik Otoritesinin uçuş test organizasyonu (DGA-EV)’nin sorumlulukları arasında silah sistem kalifikasyonunun yanısıra askeri ve sivil hava taşıtlarının sertifikasyonu da yer alıyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu