Genel Havacılık

Tarihi deniz uçağı Albatros, yeniden üretilecek

Avustralyalı uçak imalatçısı Amphibian Aerospace Industries, ilk olarak İkinci Dünya Savaşı’nın ardından kullanılmaya başlanan efsanevi amfibik uçak Grumman Albatross’u tekrar üretmeyi planlıyor. Çift motorlu uçağın modernize versiyonu G-111T için Pratt & Whitney Canada PT6A-67F turboprop motorunu seçen firma, uçağı aynı zamanda yeni nesil ekranlara sahip kokpit tasarımı da kullanacak.

Grumman, 1949 ve 1966 yılları arasında toplam 466 amfibi uçak üretti. Hem karaya hem de suya iniş kalkış yapabilen uçak üstten kanatlı. Çift motorlu uçağın orijinalinde dokuz silindirli Wright Cyclone radyal motorlar kullanılıyor.

Pratt & Whitney Canada genel havacılık başkanı Nicholas Kanellias, “Böylesine şanlı bir tarihe sahip olan G-111T uçağının modernizasyonunda rol oynamaktan mutluluk duyuyoruz. Her biri 1700 beygir gücüne sahip PT6A-67F motorları, G-111T’ye üstün performans, daha fazla menzil, güvenilirlik ve emniyet sağlayacaktır.” dedi.

G-111T’nin yolcu, kargo ve kamu hizmetleri misyonları için yeni üretim, büyük nakliye kategorisindeki tek amfibi uçak olacağını belirten Amphibian Aerospace Industries başkanı Khoa Hoang, “Hem karadan hem de sudan iniş ve kalkış yapabilmesi nedeniyle G-111T, iç nehirlerde, okyanus kurtarmada, dağlık arazilerde ve tropik nehir havzalarında kullanım için idealdir.” dedi.

Mayıs 2016’da Albatros için tip sertifikası satın alan Amphibian Aerospace Industries, G-111T için kombi yolcu/kargo (28 yolcu + 3 mürettebat ya da 4,5 ton kargo); tıbbi tahliye; havacılık tıbbı (aeromedical) ve arama kurtarma olmak üzere dört versiyon sunuyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu