Genel Havacılık

SSB yangın söndürme uçak kiralama ihalesi yapıyor

Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB), 28 Aralık 2021’de yayınladığı proje duyurularında amfibik, küçük ve büyük tanker kiralama ihalelerini başlattı. Toplam 20 adet uçak 3 yıllığına kiralanacak. Daha önceden bu ihaleler Tarım ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştiriliyordu.

SSB 3 Aralık 2021 tarihinde küçük-büyük tanker uçak ve amfibik uçağın yanı sıra Gece Görüşlü Helikopter, Ağır ve Hafif sınıfta helikopter için de ihale duyurusu yapmıştı.

Üç yıllık dönemlerle açılan 3 farklı ihalede öncelikli olarak uçak ihtiyacının karşılanması hedefleniyor. Önümüzdeki günlerde helikopter kiralama için de ihale açılması bekleniyor.

Küçük Tanker Uçak

Bu kategoride 2022, 2023 ve 2024 yılları yangın sezonu boyunca 10 adet 2-4 ton tank kapasiteli uçaklar kiralanacak.

Büyük Tanker Uçak

Proje kapsamında 2022,2023 ve 2024 yılları yangın sezonu boyunca 5 adet asgari 8 (sekiz) ton tank kapasiteli uçaklar kiralanacaktır.

Amfibik Uçak

Projede aranan uçak sayısı toplam 5 adet. Bu uçakların en az 5 ton kapasiteye sahip olması gerekiyor. Amfibik hem suya hem de karaya iniş kalkış özelliğine sahip olan uçaklara deniliyor.

Demir: “SSB’nin tecrübesini yansıtacağız”

Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Aralık 2021’de Antalya’da yapılan SSİ toplantısında Tolga Özbek’in sorusu üzerine “Yangınla mücadelede uçak-helikopter alım-kiralama gibi konularda bu yıl Orman Bakanlığı ile birlikte çalışacağız. Anlaşma ve teknik konularda uzmanlığımızdan bakanlık yararlanacak” demişti. Demir ayrıca TUSAŞ tarafından imalatı yapılan T-70 helikopterlerinden bir bölümünün Orman Bakanlığı’na da yangın söndürme amaçlı verileceğini ifade etti. Helikopter sayısı 20 adeti yangın söndürme, 4 adeti de personel nakil amaçlı toplam 24 adet olması planlanıyor.

Bakanlık: 5 adet uçak alımı planda

Tarım ve Orman Bakanlığı uçak kiralama ile ilgili bir açıklama yaptı. Bakanlık, “2022 yılında orman yangınlarıyla mücadele edebilmek amacıyla; 5 adet amfibik uçak, 5 adet büyük tanker uçak, 10 adet küçük tanker uçak ve 55 helikopterden oluşacak hava gücü için ihale süreci Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından başlatılmıştır.

5 adet amfibik uçak satın alınması için Savunma Sanayi Başkanlığı ile birlikte çalışmalarımız devam ediyor. Amfibik yangın söndürme uçaklarının sipariş üzerine üretilen özel uçaklar olması sebebiyle, uçaklar tedarik edilene kadar kiralama usulü ile hizmet alınmaya devam edilecektir.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu