Genel HavacılıkHavacılık Endüstrisi

Robinson R44 hidrojen yakıt hücreleriyle uçacak

Hafif helikopter pazarının lider şirketlerinden Robinson, dört kişilik R44 tipi helikopterinde hidrojen yakıt hücreleri kullanarak uçuş testlerine başlamayı hedefliyor.

FlightGlobal.com‘un haberine göre Robinson Helicopter ve biyoteknoloji firması United Therapeutics, hidrojen yakıt hücreleriyle modifiye edilmiş bir R44’ün yer testlerini tamamladı. Uçuş testlerine ise kısa süre içinde geçilmesi planlanıyor.

Uçuşların Montreal yakınlarındaki United Therapeutics Tesisleri’nde yapılacak. Halen devam eden yer testlerinin ardından henüz ilk uçuş için tarih açıklanmadı.

United Therapeutics, helikopteri Kuzey Amerika genelinde nakledilebilir organları teslim etmek için kullanmayı planlıyor. Organ nakli için elektrikli dikey kalkış ve iniş (eVTOL) tipleri de dahil olmak üzere yeni uçakların kullanılması üzerinde çalışan United Therapeutics’in bir yan kuruluşu olan Unither Bioelectronic’in program yönetiminden sorumlu başkan yardımcısı Mikael Cardinal, çalışmalar hakkında şunları söyledi:

”Birinci aşama temel olarak sadece hidrojen güç santrali sistemini hedefleniyor. İsteğe bağlı olarak pilotlu veya daha otonom helikopter için de eş zamanlı çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Testlerin ardından bu iki özelliği birleştirmeyi planlıyoruz”

2022’de elektrikli R44 uçtu

Robinson, 2022’de, Tier 1 Engineering ile ortaklaşa geliştirilen projede R44 helikopterinin elektrikli modelini başarıyla uçurmuştu.

Unither şimdi daha büyük model olan ve turboşaft motora sahip R66’yı yeniden donatmak ve Kanada Ulaştırma Bakanlığı ile Federal Havacılık İdaresi’nden sertifika almak için Robinson ile çalışmalarını sürdürüyor.

United Therapeutics CEO’su Martine Rothblatt, “Havacılık yoluyla nakledilen akciğerlerle yüzlerce hayat kurtarma sicilimizi genişletmeye devam ederken, dünyanın en büyük helikopter üreticilerinden biriyle çalışmaktan onur duyuyoruz” dedi.

Robinson’un CEO’su David Smith, FlightGlobal’e yaptığı açıklamada, Robinson’un Unither’in hidrojen helikopteri projesini desteklediğini belirterek “Elektrifikasyonun geniş konusuna odaklanmış dahili kaynaklarımız var. Pillerden, motorlardan, motor kontrol ünitelerinden ve piller dahil yazılım geliştirmesine kadar her şey dahil. Şimdi United Therapeutics ile hidrojen ve yakıt hücrelerine dahil oluyoruz ve bunların sertifikasyon tarafında ortaya çıkabilecek tüm zorluklarla ilgileniyoruz”

Robinson Helicopter şirketinin CEO’su David Smith.

Elektrikli helikopterler başarılı olacak mı?

Son yıllarda çok sayıda elektrikle çalışan, dikey kalkış ve iniş (eVTOL) segmentinde hava araçları ortaya çıkıyor. Ancak Robinson’un CEO’su, bu segmente şüpheyle yaklaşıyor.

Smith, modifiye edilmiş Robinson helikopterlerinden oluşan bir filonun karbonsuzlaşmaya giden daha ekonomik bir yol olduğunu ileri sürüyor:

“Gerçekten ikna edici bir değer sunacağımızı düşünüyorum. Ürünlerimiz, eVTOL sektöründeki pazar liderlerinin [önerdiği] fiyatın üçte biri veya dörtte biri kadar olacak ve dört kat daha pahalı bir ürünü haklı çıkarmanın çok zor olacağını düşünüyorum”

Smith ayrıca, Robinson’ın basit iki kanatlı helikopterlerini havada tutmaktan çok, eVTOL’leri sürdürmenin daha büyük bir zorluk olacağını öne sürüyor:

”Bireysel kanatların sayısını, bireysel motorların sayısını, hız kontrol cihazlarını, güç besleyicilerini, yani 12-16 motor yığınına sahip yüksek voltajlı bir eVTOL için gereken tüm şeyleri düşündüğünüzde, bunların yönetilmesi çok karmaşıktır ve bunların uçuşa elverişli tutulması zor olacaktır.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu