Genel Havacılık

Pakistan’da çekirge ile savaşan Türk pilotları

Şeref SEZGİN

Türkiye’de uzun yıllar önce havadan zirai ilaçlama sektörü bitirildi. Kalan bir kaç uçak, çok kısıtlı alanlarda görev yapabiliyor. Yarın öbür gün çekirge istilasında örneğin ne yapacaksınız? Şu an Türk pilotları, Pakistan’da çekirgelere karşı savaşıyor…

Kıtlık ve yoksulluk taşıyan çekirge sürüleri Pakistan’ı sarmış durumda. Çekirgelerle mücadele için tüm projeyi ve ülkelerle koordinasyonu Dünya sağlık örgütü yürütüyor. Türkiye’den kardeş ülke Pakistan’a Sivil Havacılık alanında ‘’Çekirge Mücadelesi’’ inde yardım ve İşbirliği yapılmaktadır.

Çekirge ile mücadele için Türkiye’den uçak ve pilotların tüm işlemleri Dünya sağlık örgütü ile koordineli bir çalışma sonucu planlanmıştır.

Pakistan hükümeti askeri C-130 kargo uçağı göndererek Adana’dan Piper PA 36 /400 Brave uçağını aldırdı.

Uçağımız: Piper PA-36/400 Brave (TC-ZKM)

Kpt.Plt. Gürcan GÜR

Şef.Tks. Mehmet SOLMAZYÜZ

Türkiye’den pilot Gürcan Gür, Pakistan sivil havacılığının yaptığı ATPL imtihanın ardından, lisans uyum değişimi sağlanarak ekip ve uçağın uçuşuna izin verildi.

Ekipler ilk önce Lahor’a getirildi. Ekip ve uçağın uçabilirlik izinleri sivil havacılıktan alınma süreci yaklaşık 15-20 gün sürdü ve bu müddet zarfında uçuşlarına izin vermediler.

Tüm sivil havacılık ve Dünya sağlık örgütü izinleri alınma sürecini 40-45 derece hava sıcaklığında hangar içinde geçirdiler. Daha sonra Lahor meydanda Uçağın montaj ve test uçuşları yapıldı.

İlk uçuş planlaması ‘’ Okara Askeri havalimanı ( OPOK ) a idi. Bölge pilotlarımız için yabancı ve sınır olması sebebi ile çok sorunlu hava sahasına sahip.

Daha sonra ekip Okara’dan ayrılarak güneyde Multan ‘a oradanda Hindistan sınırındaki ‘’Bahawalpur’’ havalimanına intikal ettiler. Bu mevsimde hava sıcaklığı ortalaması 40-45 derece.

Bahavalpur Havaalanı ( IATA : BHV , ICAO : OPBW ) Pakistan’ın aşağı Pencap eyaletinde bir şehir.

Çalışma şartları böyle olunca işler daha karmaşık hal alıyor. Bölge Hindistan sınırına çok yakın ve iki ülkenin arası hiç iyi değil. Sivil havacılık sınıra 20 mil yaklaşmayın vurulursunuz diyor.

Çekirgeler havada uçarken ilaçlama yapılamıyor. Sabah gün doğumu ile çok erken uçuş yapılmak zorunda. Hava aşırı sıcak olduğu için fuul yakıt kalkmak imkansız.

İlaçlama için 1,000 kg. PA36 uçağının tankları var fakat şartlar bu durumda olunca 500 kg. İlaç ve yarım depo kalkmak gerekiyor. 45 derece hava sıcaklığı uçağın performansını son derece kötü etkiliyor.

Bu arada Çekirge sürüleri hakkında bilgi verelim.

Çekirge sürüsü milyonlarcası bir anda Pamuk tarlaları, Meyve ve sebze bahçelerine girdiği anda her şeyi tamamen yok etmektedir. 2019 yılı içinde Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan, Kazakistan, Azerbaycan’daki mahsulün bir kısmını yok ettiler. Nisan 2020 de uzmanlar Kenya ve Etiyopya’da etkin olduklarını açıkladılar. Mayıs 2020 den itibarende İran,Afganistan, Hindistan ve Pakistan mücadele etmeye çalışıyor. Bu ülkeler içinde en korkunç kaybı yaşayan ise Hindistan oldu. Topraklarının 1/5 ini çekirge sürülerinin yok ettiği biliniyor.

Pakistan’daki durum daha iyi değil. Orada, ilkbaharda çekirgeler neredeyse tüm buğdayı yok etti. Şimdi ikinci bir dalga bekliyorlar. Ülke neredeyse sıkıyönetim ilan etti.

Pakistan Çiftlik Derneği başkanı Khalid Mehmud Khokhar  ‘’Çekirgeler ile mücadele edemezsek 1-2 yıl içinde açlığa yol açacak, ”diyor.

Çekirge bir günde 150 kilometre kadar uçabiliyor. Bir tanesi 500 grama kadar yeşil bitki yiyebilir ve çok hızlı çoğalabiliyorlar.

BM Genel Sekreteri António Guterres, “Yüz milyonlarca insan için uzun vadede küresel bir gıda acil durumu ortaya çıkarabilir” açıklamasını yaptı.

Cenevre’deki BM insani yardım bürosundan Jens Laerke, çekirgelerin küçük bir sürüsü bile tek bir günde 35.000 kişi için yeterli gıdayı tüketebileceğini söyledi.

Afrika’nın doğusundan sürüler girmiş durumda. Sadece Kenya’da yaklaşık 70.000 hektarlık arazi istila edildi. Kuzeydoğu Kenya’da özellikle büyük bir sürü büyüklüğü ise:  60km uzunluğunda ve 40km genişliğinde bir konumda bulunuyor.

Bu arada tarlalarda yumurta bırakarak,kalıcı yaşam kurdukları tespit edilmiş durumda. Çiftçiler bıkmış ve çaresiz durumda yardım bekliyorlar.

Pakistan’daki Türk ekibin dönüş tarihi henüz belli değil.

Bahavalpur Havaalanından uçuşlarını sabah çok erken ve akşam üzeri olmak üzere günde iki sefer havadan ilaçlama yapmaya devam ediyorlar.

Pakistan’daki  Kpt.Plt. Gürcan GÜR ve ekibine başarılar dileriz.

Yazı, Şeref Sezgin’in blog yazısından alınmıştır

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu