Genel Havacılık

Midnight uçuş testine hazırlanıyor

Necdet GÜRSOY

ABD’li hava taksi startup firması Archer Havacılık, Elektrikli dikey kalkış ve iniş (eVTOL) özelliğine sahip ilk Midnight uçağının son montajını tamamladığını duyurdu.

Son montajı ve ilk testleri tamamlanan uçak, geçen hafta Archer’ın Palo Alto tesisinden Salinas, Kaliforniya’daki uçuş testi tesisine sevk edildi ve yeniden monte edildi. Archer şimdi bu uçağı yaz aylarında planlanan ilk uçuşuna kadar bir dizi yer testinden geçirecek. Midnight uçağı, taşıma kapasitesi nedeniyle son zamanlarda ABD Savunma Bakanlığı’ndan büyük ilgi gördü.

Bu uçak, Archer’ın önümüzdeki yılın başlarında pilotlu Midnight uçağıyla başlatmayı planladığı sertifikasyon testinden önce Federal Havacılık İdaresi (FAA) ile olan sertifikasyon programında riski azaltmak ve hızlandırmak için kritik “şirket testleri” gerçekleştirmesini sağlayacak.

Archer’ın bu uçakla ilgili stratejisi, FAA tanık olmadan ve teste katılmadan önce uçağı daha fazla doğrulamak için pilotlu uçuş testi sırasında ihtiyaç duyulacak aynı test noktalarının çoğunu uçurmasına izin vermek olacak ki, bu birçok hava aracı sertifikasyon programında alışılmış bir uygulamadır.

OTOMOBİLLE 60-90 DAKİKALIK SEYAHAT SÜRESİ HAVA TAKSİ İLE 10-20 DAKİKA OLACAK

Archer’ın Kurucusu ve CEO’su Adam Goldstein, “Bugün, heyecan verici ilerlememizi duyurduk, ilk Midnight uçağımızın son montajı artık tamamlandı ve uçuş testi programına hazırlanıyor. Bu uçak, sertifikasyon programımızı hızlandırıp riski azaltacak ve ekibimizin 2025’te hizmete girme hedefini desteklemek için uygun uçaklarla pilotlu operasyonlar inşa etmeye ve yürütmeye odaklanmasının yolunu açacak.” ifadelerini kullandı.

Archer’ın ekibi, kilit stratejik ortakları Stellantis ve United Airlines ile birlikte, etkileyici hız ve verimlilikle uçak geliştirmeyi ve ticari operasyonlarını ilerletmeyi sürdürüyor. Ayrıca şirketin Georgia, Covington’daki yüksek hacimli üretim tesisinin inşaatı devam ediyor. Archer, New York ve Chicago’da önemli stratejik elektrikli hava taksi rotalarını duyurarak imalat ve ticari operasyon cephelerinde sektördeki emsallerine göre önemli bir liderlik elde etti.

100 mile varan menzile sahip Archer’ın Midnight uçağı, aralarında minimum şarj süresi ile hızlı arka arkaya uçuşlar gerçekleştirmek için tasarlandı. Archer’ın hedefi, trafikte bir saatten fazla sürebilen otomobille 60-90 dakikalık yolculukları güvenli, sürdürülebilir, düşük gürültülü ve kara taşımacılığıyla rekabet edebilecek ~10-20 dakikalık elektrikli hava taksi uçuşlarıyla değiştirerek şehirlerarası seyahati dönüştürmek olacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu