Genel Havacılık

Meksika’nın satışa çıkardığı Boeing 787 başkanlık jetini Tacikistan satın aldı

Uzun süredir satışta olan Meksika Başkanlık uçağı Boeing 787‘nin yeni sahibi Tacikistan oldu. Meksika’da seçimler öncesinde büyük tartışma konusu olan uçak, Enrique Peña Nieto’nun cumhurbaşkanlığı döneminde 392 milyon dolar ödenerek sipariş verilmişti.

Andres Manuel Lopez’in “İktidara gelir gelmez yapacağım ilk iş uçağı satmak” dediği uçağın satışı 4,5 yıl sonra gerçekleşti.

Reuters’ın haberine göre satışla ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Lopez, Boeing 787’nin toplam 92 milyon dolara Tacikistan’a satıldığını açıkladı.

392 milyon dolar ödendi

Uçak için Boeing’e sipariş verilmiş daha sonra uzun menzilli 787’nin kabini özel jet donanımı ile VIP standartlarına çıkartılmıştı.

Eski devlet başkanı Enrique Pena Nieto’nun toplam 392 milyon dolar ödeyerek aldığı VIP 787 için Obrador iktidara geldiğinde “Ülkede bu kadar yoksulluk varken binmeye utanırım” demişti. ABD’ye yaptığı ziyaret için de Devlet Başkanı Obrador bir havayolu şirketinin ekonomi sınıfında seyahat ederek gitmişti.

Parasıyla iki hastane yaptırılacak

“Aşırı israf” olarak adlandırılan uzun menzilli ülkenin güneyinde 80 yataklı iki hastane inşa etmek için kullanacaklarını söyledi.

İlk iktidara geldiğinde Obrador uçağı satış için 150 milyon dolarlık gelir elde etmek istediklerini kamuoyu ile paylaşmıştı.

Boeing 757 ve helikopterler satılmıştı

İktidara 1 Aralık 2018’de gelen Obrador, daha önceden 1987 model Boeing 757 tipi VIP uçak 3 milyon 270 bin dolara müşteri bulmuştu. Uçağın kabini yapılan değişiklikle 2002’de VIP amaçlı hale getirilmiş ve Meksika Devleti tarafından kullanılmaya başlanmıştı.

Meksika’da Çalınan Malları Halka İade Etme Enstitüsü (INDEP) tarafından gerçekleştirilen ihalede satış kapalı zarf usülü ile yapıldı. İhalede verilen 3,2 milyon teklif ile Boeing 757 satılmış oldu. Uçak 70 yolcu taşıyabiliyor.

Boeing 757’nin yanı sıra ihalede bir adet Cessna Citation uçağı ile Airbus Helicopters EC225 LP tipindeki helikopter de 6.3 milyon dolara satıldığı açıklanmıştı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu