Genel Havacılık

Learjet imalatı bitiyor

1960’lı yıllarda ilk tasarlandığında büyük ilgi çeken, Frank Sinatra, Marlon Brando ve Dean Martin gibi ünlülerin sipariş verdiği Learjet uçaklarının fabrikası kapılarını kapatıyor. Ana şirket Kanadalı Bombardier tarafından alınan karara göre bu yılın son çeyreğinde elde kalan son siparişin üretimini tamamlanacak. Fabrika kapatılırken 1600 kişi de işten çıkartılacak.

Bombardier, geçen yıl serinin son modeli olan Learjet 75 çıkarmıştı. Ancak istenen başarı yakalanamadı. Bombardier’in 2020 yıllı mali raporu, bunun yerine “daha karlı” Challenger ve Global uçak ailelerine odaklanacağını söylüyor.

Savaş uçağından geliştirildi

1950’li yıllarda İsviçre’de FFA P-16 tipi bir hava-yer görevlerinde kullanılacak bir uçak geliştirilmişti. William Powell Lear bu projeyi gördü ve özel jete çevirmek üzere tasarımı satın aldı. Swiss American Aviation Company adlı bir şirket kuruldu. İlk model olan Learjet 23, 1963 yılında gökyüzü ile buluştu. Uçak yüksek sürati ve performansı ile kısa sürede iş adamları tarafından beğenildi.

Bombardier Inc.’in başkanı ve CEO’su Éric Martel, “1963’te hizmete girmesinden bu yana teslim edilen 3.000’den fazla Learjet uçağı, ticari havacılık üzerinde dikkate değer ve kalıcı bir etki yarattı. Pazar dinamiklerine meydan okuyarak, Learjet üretimini sona erdirmek için bu zor kararı verdik. ” Martel, şirkette çalışan  1.600 kişinin işine son verileceğini duyurdu.

Bombardier, yedek parça için Learjet’in Wichita, Kansas’taki merkezini koruyacak. Şirket ayrıca son on yılda bazı finansal talihsizlikler yaşadı. Bombardier, Learjet 85’i markanın geleceği olarak konumlandırmak amacıyla geliştirmeye 1,4 milyar dolar yatırım yaptı, ancak 2015’te daha büyük mali sorunlarla boğuşurken projeyi iptal etmek zorunda kaldı.

learje

En son fabrikadan çıkan modeli Learjet 75 Liberty

6-8 kişilik, 2,080 nm. menzile sahip, fiyatı ise: 13,8 milyon dolardı.  Fakat hiç satamayınca fiyatını 9,9 milyon usd. ye düşürmüştü. Kokpitinde Garmin G5000 aviyonik ile donatlmıştı. Fakat iş jeti pazarında ara bir model olarak kaldı ve başarı gösteremedi.

Uçağın günümüzde rakiplerlerine göre dar gövdesi, yüksek hızı nedeniyle daha uzun pistlere ihtiyaç duyması ile son yıllarda önemli pazar kaybı yaşadı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu