Genel HavacılıkGösteri

Kıbrıs Gazisi Emekli Tuğgeneral Eruç yıllar sonra UH-1H ile uçtu

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50’nci yıl dönümünde tarihi bir uçuş gerçekleştirildi. Harekata komando birlikleri ile bizzat katılan Emekli Tuğgeneral Cemal Ergun Eruç, Sivrihisar’da Ali İsmet Öztürk tarafından UH-1H ile uçuruldu.

Bu tarihi uçuş, Sivrihisar Havacılık Merkezi’nde gerçekleşti. Merkezin aynı zamanda müzesinde yer alan tarihi UH-1H ile yapılan uçuşa Cemal Ergun Eruç’un yanı sıra torunları Irmak ve Rüya Eruç ile oğlu Erkan Eruç, Ferit Baltacı ve Şafak Mert de katıldı.

Yıllar sonra tekrar UH-1H ile havalanan Emekli Tuğgeneral Eruç, indikten sonra anılarını anlatarak o günleri yad etti.

Kıbrıs Barış Harekatı’nda uçar birlik operasyonu

UH-1 helikopterleri ve türevleri Kıbrıs Barış Harekatı sırasında Türk Silahlı Kuvvetlerinin önemli bir gücü olmuştu.

Eldeki tüm helikopterler, Mersin Taşucu’ndan havalanarak ‘uçar birlik’ operasyonu ile binlerce Türk askerini Kıbrıs’a barış getirmek üzere taşımıştı.

UH-1 ve türevleri aynı zamanda Jandarma Havacılık ile Deniz Havacılık tarafından da harekat sırasında kullanılmıştı.

Mühimmattan yaralıya kadar UH-1’ler bölgede yükü omuzlayarak adadaki Türk halkına uygulanan zulmün kaldırılmasında önemli bir katkıya sahip olmuştu.

Kıbrıs Gazesi Emekli Tuğgeneral Cemal Ergun Eruç ile Ali İsmet Öztürk, uçuş sonrasında hatıra fotoğrafı çektirdi.

Sivrihisar Havacılık Merkezi’nin uçan müzesi

Ali İsmet Öztürk, P-51D Mustang, T-6 Texan, Antonov An-2, Tiger Moth, Boeing Stearman gibi havacılık tarihinin çok önemli uçaklarını ‘uçar’ halde tutmasına büyük önem veriyor.

Müzenin uçan hava araçları, her yıl eylül ayında Sivrihisar’da yapılan havacılık gösterileri ile Türk halkı için uçuruyor.

Bu filonun önemli üyelerinden biri de 2020’de filoya katılan UH-1H old. 1966 yılında gökyüzü ile tanışan helikopter, Vietnam Savaşı sırasında da görev aldı. Hatta gövdesine kurşun isabet etti.  Buna rağmen içindekileri emniyetle yere indirdi.

Sivrihisar’da uzman ekip tarafından tüm bakımları yapılan UH-1H, özel günlerde gösteri uçuşları gerçekleştiriliyor.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu