Genel Havacılık

Jet A-1 yakıtıyla çalışan DeltaHawk motoruna FAA onayı

DeltaHawk şirketi, yaklaşık 10 yıldır üzerinde çalıştığı DHK180 motoru için Federal Havacılık İdaresi’nden (FAA) sertifika aldı. 180 beygir güç üreten motor, genel havacılık için yeni bir bakış sağlamayı hedefliyor.

Piston motorlu, pervaneli uçaklarda yüksek oktanlı uçak yakıtları kullanılıyor. Ancak bu yakıtın sadece ülkemizde değil dünyanın bir çok noktasında, hatta genel havacılığın merkezi olarak adlandırılan ABD’de bile temini zorlaşıyor.

Ayrı tanker kullanımı, lojistik derken genel havacılık için bir çok uçak sahibi veya şirket fiyat olarak daha düşük olan, jet ve turboprop uçaklardan tarafından da kullanılan Jet A-1 yakıtı istiyor.

Bu konuda önemli bir adım atan DeltaHawk, sıvı soğutmalı, 180 beygir gücünde, 4 silindirli dizel motor geliştirdi. Yeni motor hem yüksek verimlilik sunarken “V” konfigürasyonu ve mekanik yakıt enjeksiyonuna sahip.

Yüzde 40 daha a parçaya sahip

İmalatçının verdiği bilgiye göre, turboşarjlı ve süperşarjlı doğrudan tahrikli ve sınıfındaki diğer motorlara göre yüzde 40 daha az parçaya sahip.

DeltaHawk’ın CEO’su Christopher Ruud, ”Genel bir havacılık motorunun ne olması gerektiğini tamamen yeniden hayal ederek başladık. Sonuç, artık oyunun kurallarını değiştiren sertifikalı bir motorumuz var. Uzun uğraşımız oldu. Mühendislerimizi zorladık. Bununla birlikte, bu motorun performansı, basitliği ve güvenilirliği, ‘güç yeniden tasarlandı’ diyerek sektöre sunuyoruz” dedi.

DHK180, orijinal olarak EAA AirVenture 2014’te getirilip sergilenen Cirrus SR20’ye takılmış DH180’den geliştirildi. şirketi Ruud ailesi 2016’da kontrol ettikten sonra sertifikasyona giden yol daha net hale geldi: 180 hp varyantı 2019’da Oshkosh’ta, yine SR20’de ortaya çıktı.

Teslimat 2024’te başlayacak

Sertifikasyon için 2020 hedeflense de salgın bu planların biraz daha ötelenmesine neden oldu.

DeltaHawk, üretim DHK180’lerinin ilkini 2024’te teslim etmeyi bekliyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu