Genel Havacılık

İş jetlerinin en büyük sorunu: Kabin basıncı kaybı

Geçtiğimiz günlerde, Letonya semalarında ilginç bir olay yaşandı. İspanya’da Jerez de la Frantera’dan havalanan ve Almanya’nın Köln kentine uçan Avusturya tescilli Cessna Citation II (model 551) tipi iş jeti uzun süre hava trafik kontrolörlerinin çağrılarına cevap vermedi.

Uçağın koluna, Alman Hava Kuvvetleri’ne ait Eurofighter savaş uçakları geldiğinde kokpit ve kabindeki durum ortaya çıktı. Pilotlar ve yolcular, kabin basıncı sisteminde yaşanan hızlı boşalma nedeniyle hayatlarını kaybetmişti.

Özel jetler, genellikle yolcu uçaklarından çok daha yüksek irtifada uçuyor. Bu yükseklikte dışarısı -57 santigrat derece. Basınç ise bir canlının yaşamasına imkan vermiyor. Oksijen oranları da çok düşük.

İşte bu ortamda kabin basıncı sistemi uçağın içindekilerini koruyor. Ya sistemde bir arıza meydana gelirse? Bir kaçak varsa? Veya gövdede meydana gelecek bir yapısal hasarla birlikte hızlı bir basınç boşalması yaşanıyorsa?

İş jeti kazalarının önemli nedeni

Kabin boyutları açısından yolcu uçağına göre çok daha küçük olan iş jetleri basınç kaybında ciddi sorun yaşayabiliyor. Saniyeler içinde boşalan basınç, düşen oksijen oranı yolcuların ve uçuş ekiplerinin farkına varmadan hayatlarını kaybetmesine neden oluyor.

Özel jet operasyonlarında bu gibi durumlarla karşılaşan, saatlerce başı boş olarak uçan ve sonrasıda düşen çok sayıda örnek var. İşte son örnek iki gün önce Letonya semalarında yaşandı. İspanya kalkışının ardından Paris üzerinden Köln’e gitmesi geren Cessna Citation II, daha önceden planlandığı gibi uçuş ekibi hayatını kaybetmesine rağmen uçuşunu sürdürdü. İsveç’i Gotland Adaları açıklarına kadar gitti. Oradan Baltık Denizi’e yöneldi. Sonrasında da Letonya açıklarında düştü.

Savaş uçakları eşlik etti

Uçağı teşhis için Estonya’da Amari Hava Üssü’nde bulunan NATO Baltık Hava Polisi Gücünü şu an üslenen Alman Hava Kuvvetlerine ait Eurofighter savaş uçakları havalandı. Yedek olarak Danimarka Hava Kuvvetleri’nin uçakları bekletildi. Kola gelen Alman Eurofighter uçakları, Cessna Citation II’nın uçuş ekibinin ve yolcuların cansız olduklarını gözle teşhis etti.

Uçak bu sırada 36 bin feet irtifadaydı. Sonrasında yakıtı biten uçağın motorları durdu ve Cessna Citation II dalışa geçti. Sonrasında denize düşen uçakta bulunan ikisi pilot dördü yolcudan kurtulan olmadı.

Köln’de yayın yapan Express gazetesinin, aile bireylerine dayandırdığı haberde, dün akşam saatlerinde düşen ve enkaz arama çalışmaları süren uçağın pilotunun 72 yaşındaki Kölnlü iş insanı Peter Griesemann olduğu, uçakta eşi Juliane, kızı Lisa ve kızının erkek arkadaşının da bulunduğu belirtildi.

Haberde, Cessna 551 tipi özel jeti kullanan ve Köln’ün tanınmış simalarından olan Griesemann’ın aynı zamanda Köln karnavalındaki gruplardan Blue Sparks’ın onursal başkanı olduğu ifade edildi.

Dün akşam kalkıştan bir süre sonra arıza yapan uçak ile telsiz iletişimi kesilmiş, hızla irtifa kaybeden uçağın Letonya’nın Ventspolis kenti açıklarında Baltık Denizi’ne düştüğü tespit edilmişti.

Kurtarma ekiplerinin Baltık Denizi’nde 6 kilometrekarelik alanda uçağın enkazına ulaşmaya çalıştıkları kaydedildi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu