Genel Havacılık

İlk Falcon 6X teslim edildi

Fransı imalatçı Dassault, en yeni iş jeti modeli Falcon 6X’in teslimatlarına başladı. Çift motorlu, iş jetleri arasında dünyanın en geniş kabinine sahip uçak ile konfor standartlarını daha da yukarı taşıyan Dassault, Falcon 6X için geçtiğimiz ağustos ayında hem Avrupalı EASA hem de Amerikan FAA’den tip sertifikasını almıştı.

İş jeti pazarına tavanına konulan cam ile yeni bir boyut getiren Falcon 6X ile yeni kabin tasarımına geçen Dassault, 5 bin 500 deniz mili yani 10 bin 175 kilometre menzilli uçak ile iş adamlarına farklı bir model sunuyor.

Projesi Şubat 2018’de başlatılan uçak, Aralık 2020’deki lansmanın ardından gökyüzü ile Mart 2021’de buluştu. Seyir hızı 0.9 Mach olan Falcon 6X’te Pratt & Whitney Canada imalatı PW812D serisi motorlar kullanılıyor.

Türkiye’den iki sipariş var

Çift motorlu Dassault Falcon 6X için Türkiye’den iki adet de sipariş bulunuyor. Falcon iş jetlerinin temsilciliğini Ankara merkezli Soylu Havacılık yapıyor.

Dassault, Falcon 6X için yeni bir gövde tasarımına gitti. Uçak, şu an rakipleri arasında en geniş kabine sahip olacak. Uçağın kabin eni 2 metre 58 metre. Kabin yüksekliği ise 1 metre 98 santimetre.

Falcon 6X’in girişinde gövde üzerinde bir cam bulunuyor. Böylelikle yolcular uçağa girerken daha fazla ışık alınması sağlanıyor. Gövdede toplam 30 adet cam var.

Uçağın kokpitinde ise EaSY’nin 4’üncü nesli ile pilotların yükü azaltılıp uçuş emniyeti yükseltiliyor.

Falcon 6X, İstanbul çıkışlı ABD’de New York’a doğrudan uçabiliyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu