Genel HavacılıkHaberler

İki efsane yanyana: Spitfire IX ve P-51D

Geçtiğimiz günlerde İngiltere’den getirilerek Sivrihisar Havacılık Merkezi’ne inen Spitfire IX tipi uçağın haberini sizlerle paylaşmıştık. Uçağın kuyruğuna da Türk bayrağı işlenmişti. Spitfire IX, Sivrihisar’ın uçan müzesinin bir diğer önemli üyesi P-51D ile bir araya getirildi. Ortaya bu fotoğraf çıktı.

Sivrihisar’da Havacılık Merkezi’nde bulunan M.S.Ö. Hava ve Uzay Müzesi’nde uçar durumdaki tarihi uçak filosu hızla büyüyor. Ali İsmet Öztürk’ün büyük katkıları ile bu tarihi filoya İkinci Dünya Savaşı’nın efsane uçağı P-51D sonrasında T-6, C-47, An2, Boeing Stearman, Tiger Moth, T-28 uçakları ve UH-1 helikopterinden sonra Spitfire IX da katıldı.

Gözler bu yıl 21-22 Eylül’de yapılacak havacılık gösterilerinde. Sivrhisar’da gerçekleştirilecek uçuşlarda Spitfire IX’un da uçması bekleniyor.

Sivrihisar’a getirilen Spitfire Türk Hava Kuvvetleri renklerine boyanıyor

İkinci Dünya Savaşı’nın İngiltere tarafının en önemli uçaklarından biri olan Spitfire aynı zamanda Türk Hava Kuvvetleri tarafından da uzun yıllar boyunca kullanıldı.

Spitfire IX, 1945 yılında imal edildi. Kraliyet Hava Kuvvetleri’nden No33 MU ve 313 Manston Filoları’nda görev aldı. Daha sonra TE517 kuyruk numaralı uçak Çekoslavakya Hava Kuvvetleri’ne verildi.

Uçağın sonraki kullanıcısı ise İsrail Hava Kuvvetleri oldu. Kullanımın ardından hizmetten çıkan uçak hurda olarak uzun yıllar bir İsrail’de kaderini bekledi. 1980’lerde Robs Lamplough tarafından satın alındı. Daha sonra restore edilerek uçar hale getirildi.

Türk bayrağı kuyruğunda

Sivrihisar Havacılık Merkezi’nin müzesine uçar durumda kazandırılan Spitfire IX tipi İkinci Dünya Savaşı’nda uçmuş uçak, Türk Hava Kuvvetleri rengine boyanmaya başlandı.

Gövde üstü iki renk kamuflaja sahip uçağın kuyruğuna Türk Bayrağı işlenirken gövde ve kanatlara da Türk Hava Kuvvetleri’nin o yıllarda kullandığı kare fors işlenecek.

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu