Genel Havacılık

İki Be-200 orman yangınları ile mücadele için hazır

İki Rus Be-200ÇS amfibi uçağı, Türkiye’ye gelip 16 Haziran’dan itibaren Türkiye’de orman yangınlarının yayılmasını önlemek için göreve başlıyor. Hizmet sözleşmesinin imzalanması ve uçak sevkiyatı, Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Rusya Olağanüstü Durumlar Bakanlığı’nın yardımı ve Rosteh Devlet Korporasyonu Ankara Temsilciliği’nin aktif desteği ile Rosteh Devlet Korporasyonu bünyesinde bulunan Birleşmiş Havacılık Şirketi (United Aircraft Corporation) tarafından, organize edildi.

Önümüzdeki sıcak mevsimde orman yangınları ile mücadelede yardım talebi Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan geldi. Rus mürettebatlı Be-200 amfibi uçakları, 4 ay boyunca Antalya, İzmir ve Bodrum civarında görev yapacak.

 

PJSC ‘UAC’’ın Genel Müdürü Yuriy Slüsar şu ifadeler kullandı: 

‘Rus Be-200, yüksek verimliliğine sahip amfibi bir uçaktır. Uçak, yangın söndürme hızlarında rakiplerine göre sınıfında tartışılamaz avantajlara sahiptir. Be-200ÇS ihracata yönelik bir üründür, yabancı müşteriler arasında büyük ilgi uyandırır. Türk ortaklarla yapılan ortak çalışmalar, Türk itfaiye filosunun güncellenmesi amacıyla uçak tedariki de dahil olmak üzere, işbirliğinin geliştirilmesi için iyi bir potansiyele sahip olabileceğimizi gösteriyor’

Be-200 amfibi uçağı, Rusya ve Türkiye’nin liderlerinin ziyaret ettikleri MAKS-2019 hava fuarında sergilendi. 2019 yılında Be-200, İstanbul’da düzenlenen TEHNOFEST-2019 Uluslararası Fuarı’nın uçuş programına katıldı ve fuar bittikten sonra gerçek koşullarda benzersiz özelliklerini gösterdi.

2019 yılında Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Türkiye Cumhuriyeti Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar başkanlığındaki Türk heyeti, Rosteh Devlet Korporasyonu bünyesindeki Birleşmiş Havacılık Şirketinin parçası olan Beriyev adlı Taganrog uçak dizayn ve üretim şirketini ziyaret etti. G.M. Berieva ”(Rostec State Corporation’ın UAC’sının bir parçası). Heyet, Be-200’ün üretildi fabrikayı, bakım merkezini ve pilot eğitim simülatörünü inceledi.

Seri üretim çok amaçlı Be-200ÇS amfibi uçağı, yangın söndürme görevlerini yerine getirmek, acil durum bölgelerinde yardım etmek, su üzerinde arama tarama operasyonlarını gerçekleştirmek, tıp ve kargo nakliyatı, çevre izleme görevleri için tasarlanmıştır.

Be-200ÇS, yangınlarla mücadelede inkar edilemez avantajlar sağlayan dünyadaki tek amfibi jettir. Be-200ÇS 12 ton su alabilir. Uçağın bir saat içinde su deşarj sayısı bakımından büyük bir verimliliği vardır. Mesafe “havaalanı – yangın” – 100 km ve “havaalanı – gölet” – 10 km olacak şekilde uçak, tek bir yakıt ikmali ile ateşe 270 tona kadar su bırakabilir.

2003 yılında Be-200ES amfibi uçağı, AP-25 standartlarına göre IAC Havacılık Sicili tarafından sertifikalaştırıldı. 2007 yılında, Be-200ÇS’in hem kara alanları hem de suda konuşlandırılabilecek şekilde orta menzilli güzergahlarda 43 yolcu taşımak için kullanılmasına izin veren bir ek sertifika alınmıştır. 2010 yılında Avrupa Tipi Sertifikası (EASA) alındı.

Rosteh Devlet Korporasyonu bünyesinde bulunan Birleşmiş Havacılık Şirketi (BHŞ) (United Aircraft Corporation), en büyük Rus havacılık işletmelerinin varlıklarını birleştirmek amacıyla 2006 yılında kuruldu. Şirkete dahil olan şirketler, Su (Suhoy), MiG, il (İlüşin), Tu (Tupolev), Yak (yakovlev), Beriev gibi dünyaca ünlü marka uçaklarını ve yeni olan Superjet 100 ve MS-21’i üretiyor. BHŞ işletmeleri, tasarımdan satış sonrası servis ve uçakların sökülmesine kadar tam bir çalışma döngüsü yürütmektedir

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu