Genel Havacılık

ICON’da Çinli hisseler çoğunluk oldu, soruşturma başlatıldı

Deniz uçakları pazarı için geliştirdiği A5 modeli ile dünyada büyük ilgi çeken ICON Aircraft’ta Çinli yatırım fonlarının hisselerini artırması nedeniyle ABD soruşturma başlattı. Ortaya atılan iddiaların biri de Çin’in teknoloji aktarımı ile A5’i amfibik bir İHA sistemi haline getireceği.

Tek motorlu uçaktan şirket bugüne kadar 145 adet imal edildi. Bu teslimatın 18’i de 2021’de gerçekleştirildi. Ancak uçağın karşılaştığı bazı kazalar beklenen pazar payına ulaşamayan uçak için 2015’te eski CEO ve kurucu ortak Kirk Hawkins, yatırım için yurtdışında fon arayışına başlamıştı. 2017’de Şanghay Pudong Bilim ve Teknoloji Yatırım Şirketi (PDSTI) ile anlaştı. Geçen süreç içinde PDSTI’nin ICON’daki hissesi yüzde 46,7’ye kadar yükseldi. 

ABD’den soruşturma

ABD ile Çin arasında son bir kaç yıldır tansiyon giderek artıyor. Çin devletine ait bir fon olan PDSTI’nin hisselerini artırması ve teknolojinin askeri alanda kullanılacağı yönündeki iddialar nedeniyle soruşturma başlatılmış durumda.

Bu yaklaşım ise ICON Aircraft tarafından reddedilse de A5’in askeri bir İHA haline getirileceği sıklıkta gündeme getiriliyor. Bu yaklaşım mevcut ICON Aircraft yönetimi tarafından reddediliyor.

con

Hem karaya hem suya inebiliyor

Amfibik yani hem karaya hem de suya inebilen A5, gökyüzü ile 2008’de buluştu. Tasarımı gözden geçirilen uçak yapılan değişiklikler sonrasında 2014’te tekrar uçurularak testlere başladı. 2017’den itibaren de müşterilerine teslim ediliyor.

İki kişilik uçak, boy olarak toplam 490 kilogram ağırlığa sahip. 76 litre yakıtla birlikte saatte 176 kilometre hıza çıkabiliyor. 791 kilometre menzilli A5’te Rotax 912iS serisi motor kullanılıyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu