Genel Havacılık

Fransa kiralık H225 helikopteri arıyor

Fransa Savunma Bakanlığı, Puma olarak da bulunan 20 adet H225/EC225 Super Puma kiralamak üzere ihaleye çıkıyor. Bu helikopterler, uzun yıllardır Fransız Hava Kuvvetleri’nde kullanılan SA330 Puma’lara destek verecek.

Sivil sektörden uzun dönem kiralama ile alınması planlanan helikopterler, Fransız Hava Kuvvetleri’nin sivil amaçlı gerçekleştirilen arama kurtarma görevlerinde kullanılacak. Helikopterler, Fransa’nın yanı sıra Fransız Ganası, Yeni Caledonia, Djibouti ve Korsika’da görev yapacak.

Bu konuda Airbus Helicopters ile iş birliği yapmayı planlayan Fransız Savunma Bakanlığı, helikopterlerin önemli bölümünün petrol platformlarında personel ve yük taşıma amaçlı görev yapıyor.

24 KİŞİ TAŞIYABİLİYOR

Super Puma, hem askeri hem de sivil sektörde kullanıma sahip. 24 kişi taşıyabilen helikopter, VIP, off shore olarak adlandırılan petrol platformlarının yanı sıra arama-kurtarma amaçlı görevleri yerine getirebiliyor.

Boş ağırlığı 5 bin 256 kg olan helikopterin maksimum kalkış ağırlığı ise 11 bin 200 kg. İki adet Turbomeca Makila 2A1 turboshaft motorunun her biri 1,776 kW (2,382 hp) güç üretiyor. En fazla saatte 275,5 km hıza çıkabilen helikopterin menzili ise 857 km. Helikopter 5 bin 900 metre (19,400 feet) irtifaya kadar yükselebiliyor.

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu