Genel Havacılık

Dassault Falcon 6X’in motoruna FAA’den onay

Fransız imalatçı Dassault’un yeni iş jeti Falcon 6X’te kullanılan Pratt&Whitney Canada imalatı PW812D turbofan motorlarına ABD’den onay geldi. Federal Havacılık Dairesi’nin (FAA) verdiği onay ile uçak ticari operasyonda kullanılabilecek.

FAA sertifikasını aynı süreçte Kanada ve Avrupa’nın ortak otoritesi EASA da tanıyor. PW812D motoru sertifikasyonunda FAA uzmanları Pratt&Whitney Canada tarafından yapılan toplam 6 bin 100 saatlik testleri detaylıca inceledi. Bu testlerin 1150 saati uçak üzerinde gerçekleştirildi. Toplam test saati ise kor motor ile yapılanlarla birlikte 20 bin saati aştı.

PW812D motoru, aslında Pratt&Whitney’in GTF serisinden geliştirildi. Bu motor, 2016’da hizmete girmesinin ardından bu güne kadar yaklaşık 6 yıllık süreçte 15 milyon uçuş saatini tamamladı.

Yarı yarıya sürdürülebilir yakıt kullanabilen PW800 ailesi, yüzde 40 bakım avantajını yüzde 20 yakıt tasarrufu ile sunuyor.

2023’te hizmete girecek

Falcon ailesinin yeni modeli olan 6X, 2023’te hizmete girecek. Yeni bir gövde tasarımı yapan Dassault, çift motorlu bu iş jeti ile iş adamlarına rekabetçi bir platform sunuyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu