Genel Havacılık

Antalya’nın Genel Havacılık Terminali açıldı

Antalya Havalimanı yeni genel havacılık terminaline kavuştu. Operasyon 30 Ocak’ı 31 Ocak’a bağlayan gece yarısı itibari ile başladı.

Proje, Antalya Havalimanı’nın büyüme projesinde gerçekleştirildi. Böylelikle giderek daha yoğun kullanıma sahip özel uçak ve helikopterler için yolcu operasyonu bu terminalden gerçekleştirilecek.

Hizmet, TAV ve Fraport’ın ortaklığında gerçekleştirilecek.

2 bin 800 metre kare

Salon, 2 bin 800 metrekare alana sahip. Gelen ve giden yolculara ayrı verilen hizmette, yolcu konforunun artırılması için farklı üniteler de yer almakta.

Havayolu uçaklarının yoğun olarak kullandığı Antalya Havalimanı’nda özel yolcu sayısı da son dönemde hızla artıyor. 2023 yılında başlayan Genel Havacılık Terminali ve CIP hizmeti ile geçen yıl iç hatlar uçuşları için 3 bin 830, dış hat için de 8 bin 315 yolcuya hizmet verdi.

Yolcu için yer hizmetleri desteği ve uçuşa VIP araç ile ulaşım gibi özel hizmetler sunuluyor.

Büyütme çalışmalarının ilk fazı 2025’te tamamlanacak

Antalya Havalimanı’nın kapasitesini daha da artıracak Faz 1 çalışmaları 2025’te tamamlanması planlanıyor.

Yapılacak projeler arasında havalimanı terminal alanını 191 bin metre kareden 330 bin metre kareye çıkartılacak yatırım ile İç hat yolcularına hizmet veren T4 terminalinin güneye doğru genişlemesi hedefleniyor.

TAV-Fraport, Antalya Havalimanı ihalesini 25 yıllığına 7 milyar 250 milyon Euro + KDV teklif vererek kazanmıştı. TAV ile Fraport, 25 yıllık kira bedelinin yüzde 25’ini peşin ödemiş ve kapasiteyi yıllık 80 milyon yolcuya çıkarmak üzere çalışmalara başlamıştı.

Sera İnşaat yapıyor

Anlaşmanın tamamlanmasının ardından inşaat çalışmaları 2022’de başladı. Halen inşaatı TAV Havalimanları Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sani Şener’in inşaat şirketi Sera İnşaat gerçekleştiriyor. 

Sera İnşaat’ın daha önceden gerçekleştirdiği tamamladığı havalimanı projeleri arasında Kayseri, Erzincan, Tokat, Adıyaman, İzmir Adnan Menderes, Ankara Esenboğa, İstanbul Atatürk Havalimanlarında terminal inşaatı, pist yapımı, katlı otopark, Pat Sahaları onarım ve elektrik-elektronik imalat gibi konular yer alıyor.

Antalya Havalimanı’na neler yapılacak

Büyüme projesinde yeni apronların eklenmesiyle Terminal 2 genişletilecek.

Halen toplam 191.000 m2 alan üzerine inşa edilen terminallerin alanı, 2025 yılına kadar yapılacak çalışmalar sonucunda toplam 330.000 m2 olacak. 

İç hat yolcularına hizmet veren T4 terminalinin güneye doğru genişletilecek.

Güvenlik alanlarındaki genişleme için, T4 genişleme kapsamında check-in ve bagaj alım bölümleri zemin katta yer alacak. 

Üst kattaki geliş ve gidiş bölümleri beş hava köprüsü üzerinden hizmet verecek.

T4 terminalinin güneyinde yer alan VIP ve CIP terminalleri sırasıyla 700 m2 ve 1.400 m2 alan üzerine inşa edilmişti. Toplam 6.000 m2 alanda VIP ve CIP terminalleri yerine devlet misafirhanesi oluşturularak hizmet kalitesinin ve kapasitenin artırılması hedeflenmekte. 

Büyüme sürecek

Antalya Havalimanı için 2.faz 2028-2029 ve 3.faz ise 2038-2039 yılları arasında gerçekleşecek. Genişleme kapsamında tamamlanacak işlerin büyük çoğunluğu ilk fazda yapılacak. 

.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu