Ankara’da neden kullanıma uygun heliport yok?
Hava Taksi İşletmeleri Derneği (HATİD) Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Yeşilgül, Cumhuriyetin başkenti Ankara’da kullanıma uygun heliport pistinin olmadığına dikkat çekerek, “Başkent Ankara’da dahi helikopterlerin iniş kalkış yapabileceği şehir merkezine yakın bir heliport pisti yok, bu eksikliğin giderilmesi için acil önlemler alınması gerekiyor” dedi.
Konu ile ilgili yazılı açıklama yapan Zafer Yeşilgül, Ulaştırma Bakanlığı ve yerel yönetimlerden Türkiye’deki havacılığın gelişmesi için destek istedi. Yeşilgül, Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Bursa ve Muğla gibi önemli turizm şehirlerinde özel helikopterlerin yolcu indirip alabileceği helikopter iniş ve kalkış alanlarının bulunmadığını açıkladı.
Yeşilgül, Ankara dışında nüfusu 20 milyon olan İstanbul’da da aynı sorunu yaşadığını ifade ederek, “ Öncelikle trafik ve mania açısından temiz olan İstanbul Boğazı’nda denizi doldurarak yapılacak heliportların turizm açısından ve olası bir felakette tahliye uçuşları için hayati önem taşımaktadır” şeklinde konuştu.
Otellerin üzerindeki heliportlar doğal afetlerde kullanılamaz
Yeşilgül, İstanbul’da sadece çift motorlu helikopterlerin ağırlık kısıtlamalı olarak iniş kalkış yapabileceği çok yüksek katlı otellerin üzerinde heliport olduğunu, ancak olası bir depremde bu heliportların çoğunun kullanılamayacağını bildirdi. HATİD Başkanı Yeşilgül, ilgili tüm bakanlıklara ve Türkiye çapındaki 81 ilin ve ilçelerin yerel yönetimlerine seslenerek, özellikle olağanüstü felaket anlarında ve turizm maksatlı kullanılabilecek heliportların en kısa sürede yapılmasını ve hizmete açılmasını istedi.
Yeşilgül, “ Makul bir bedel olarak her iniş kalkış için KDV dahil 5 bin TL makul bir fiyattır ve bu sayede belediyeler bu yerlerin bakım ve giderlerini karşılayabilir” dedi.
Acil Tahliye ve Kurtarma Operasyonları Yapılamayacak
Yeşilgül, heliportu olmayan şehirlerin ciddi risklerle karşı karşıya olduğunu belirtti. Özellikle doğal afetler sırasında heliport eksikliği, acil tahliye ve kurtarma operasyonlarının gecikmesine neden olabileceğini açıklayan Yeşilgül, şöyle devam etti ; “Ulaşım zorlukları ve erişim sorunları, yaralıların ve mahsur kalan insanların hızlı bir şekilde güvenli bölgelere taşınmasını engeller. Afet bölgelerine tıbbi malzeme ve sağlık personelinin ulaştırılmasında ciddi gecikmeler yaşayacağız”
Yiyecek, Su ve Diğer Temel İhtiyaçlara Ulaşmak Zorlaşacak
Heliport pistlerinin olmaması nedeniyle insani yardım dağıtımının da olumsuz etkileneceğini savunan Yeşilgül, afet bölgelerinde yiyecek, su ve diğer temel ihtiyaçların hızlı ve etkin bir şekilde dağıtılmasının zorlaşacağını söyledi. Yeşilgül, “Bu da uzun süreli kurtarma çabalarını geciktirecek ve ekonomik kayıpları artıracak. Turistik bölgelerde ise hızlı tahliye ve acil yardım imkanlarının eksikliği, turizmi olumsuz etkileyerek bölgenin ekonomik durumunu kötüleştirecek” dedi.
Zafer Yeşilgül, heliport altyapısının geliştirilmesinin hem güvenlik hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıdığını vurgulayarak, tüm ilgili kurumları bu konuda harekete geçmeye çağırdı.