Genel Havacılık

ABD’de havacılığın gelişimi için çim pistlere destek

ABD’de genel havacılık kullanımı için şehir dışındaki çim pistleri ve iniş şeritlerini korumaya, iyileştirmeye ve oluşturmaya odaklanan Rekreasyonal Havacılık Vakfı (Recreational Aviation Foundation/RAF) 50 eyalette çim pistli 300’ü aşkın havaalanını destekliyor.

Vakıf kurma fikri, eğlence amaçlı (rekreasyonal) uçuşun keyfini çıkarmak için herhangi bir konaklama imkânının bulunmadığı ancak çam ağaçlarının kokusu, kovboy kahvesi, odun dumanı, bir çakalın uzaktan uluması ve ateş ışığının titremesi gibi değerlerin özel olduğunu ve birilerinin çıkıp bunu savunması gerektiğini bilen bir pilot grubunun dağlık arazide bir kamp ateşi etrafında oturdukları esnada ortaya çıktı.

Uçak pisti sorunları üzerinde çalışan bu Montanalı pilot grubunun, eğlence amaçlı (rekreasyonel) uçak pistlerinin kapatılması tehdidinin ulusal bir endişe olduğunu fark ederek, ayrıca kamuya açık, havacılıkla ilgili eğlence fırsatlarını korumak için her yerde pilotların ortak çabalarına ihtiyaç olduğunu da kabul ederek organize ettikleri vakıf, Aralık 2003’te kar amacı gütmeyen kamu yardım kuruluşu olarak faaliyete başladı.

Vakfın internet sitesinde yayınlanan online havaalanı rehberinde ülke çapında şu an faaliyette olan 317 iniş şeridi listeleniyor.

Vakıf, 2003’ten bu yana elli eyaletten gelen bağışçılarla ve on üçten fazla yabancı ülkeden ek bağışçılarla 10 binden fazla destekçiye ulaştı.

VAKIF GÖNÜLLÜLERİ DESTEKLEDİ

Son olarak vakfın desteklediği Michigan Eyaletindeki Two Hearted havaalanı, (6Y5) yakın zamanda devlet tarafından denetlendi ve yeniden açıldı.

Havaalanı geçen Ekim ayında yeniden tesviye, yeni üst toprak, toprak işleme, tohumlama, malçlama ve havaalanının 800 feet’lik kısmının sıkıştırılmasını içeren önemli bir gönüllü çabanın desteklenmesi için kapatılmıştı. İnişe yardımcı olan koniler yerleştirildi, çimler ekildi. Ancak çimler şu an hassas olduğu için bu pisti kullanacak uçaklarda küçük lastik kullanımı tavsiye edilmiyor.

SHGM İNİŞ ŞERİTLERİ

Ülkemizde ise Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) kontrolünde uçak ve helikopterlerin kullanımına açık 8, sadece helikopterlerin kullanımına açık 4 iniş şeridi bulunuyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu