Hava Kuvvetleri

MiG-31’den stratosferde önleme eğitimi

Rusya Savunma Bakanlığı, Rus MiG-31 savaş uçağının Barents Denizi suları üzerinde stratosferik uçuşlar gerçekleştirdiğini ve bu uçuşlar sırasında da düşman uçakları için önleme görevi eğitimi yaptığını açıkladı. Stratosfer, atmosferin 15 ila 50 kilometrelik kısmında yer alıyor.

Gazetemru.com sitesinin haberine göre Rus Savunma Bakanlığı şu açıklamayı yaptı.

“Kuzey Filosu’na bağlı MiG-31 savaş uçağı, sahte bir düşmanı yakalama görevlerini yerine getirdi. Eğitim planına göre, Barents Denizi üzerindeki hava sahası kontrol araçları Rusya Federasyonu devlet sınırına yaklaşan bir hava hedefi tespit edildi.

Barents Denizi suları üzerinde ona eşlik ederek eğitim amaçlı saldırgan rolündeki uçağın Rusya Federasyonu devlet sınırından uzaklaşmasını sağladı. Eğitim sırasında pilotlar Barents Denizi üzerinde 13 bin metrenin üzerinde bir irtifada uçmuşlardır.

Davetsiz misafir rolü, Kuzey Filosu’nun ayrı karma havacılık alayının MiG-31 uçaklarından biri tarafından yerine getirildi. Eğitimin ardından savaş uçakları güvenli bir şekilde kendi havaalanlarına döndüler.”

Yüksek irtifa avcısı

Halen Rus Hava Kuvvetleri’nin elinde sayıları 100’e yakın MiG-31 bulunuyor. Gerçekleştirilen modernizasyon ile filonun uzun yıllar kullanılması öngörülüyor.

Uçak, 1970’lerde geliştirilen MiG-25’ten yola çıkılarak tasarlandı. 1975’te ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Toplam 6 yıl süren geliştirme ve test aşamalarından sonra 1981’de hizmete girdi.

Saatte 3 bin kilometre hızla gökyüzünün en hızlı savaş uçağı unvanını elinde bulunduran MiG-31, gelişmiş radar sistemleri ile uzak mesafeden düşman uçaklarını tespit edip füzesini atabiliyor.

Toplam kalkış ağırlığı 46 bin 200 kg olan uçak, 2 adet Soloview D-30F6 motorlarına sahip. Her bir motor afterburner yani art yakıcı ile 34 bin libre itiş gücü oluşturuyor.

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu