Deniz KuvvetleriHava Kuvvetleri

Boeing’ten 6’ncı nesil savaş uçağı tasarımı

Altıncı nesil uçak için Boeing geçtiğimiz gün paylaştığı “Phantom Works” videosunda yeni tasarımını kamuoyuna sundu. Çift motorlu kuyruksuz bir dizayn yapan Boeing, rekabette ben de varım dedi.

İmalatçının askeri kanadında Phantom Works yani Hayalet İşler bölümü, sektöre bir çok yenilikçi tasarımlara imza atıyor. Tanıtım videosunda insansız Phantom Ray, MQ-25 Stingray ve MQ-28 Ghost Bat’e ek olarak yeni bir konsepte yer verildi.

Yandan ve uçağın altının gösterildiği videoda, bu tasarım ile Boeing, 6’ncı Nesil özelliklere sahip Yeni Nesil Hava Hakimiyeti İnsanlı Uçağı Projesi’nde (NGAD) ben de varım diyor.

Kuyruksuz tasarım

Boeing’in konsept tasarımında motorların hava girişleri, gövdenin üstünde, kokpitin hemen arkasında yer alıyor. Uçakta kuyruk bulunmuyor. Gövdenin ortasından çıkan kanat yapısı da farklı bir formda.

VİDEO İÇİN TIKLAYIN

2021 yılında, ABD Hava Kuvvetlerinin Tedarik, Teknoloji ve Lojistikten Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Dr. Will Roper, NGAD için ilk prorotipin uçurulduğu bilgisini paylaşmıştı. Roper açıklamasında, ““Gerçek anlamda tam ölçekli bir prototip inşa ettik ve bunu uçurduk. Yeni nesil uçakları daha önce hiç görülmemiş bir şekilde üretmeye ve hizmete sokmaya hazırız” demişti.

Next Generation Air Dominance (Yeni Nesil Hava Hakimiyeti) programı iki aşamalı yürüyor. Deniz Kuvvetleri ve Hava Kuvvetleri NGAD programlarının birbirinden farklılaşıyor.

Hava Kuvvetleri’nin NGAD programında, “Penetrating Counter Air” adı verilen uzun menzilli ve stealth bir savaş uçağı etrafında merkezlenmiş uçak, insansız hava aracı ve diğer gelişmiş teknolojileri içerebilen sistemler ailesi olarak tasarlandığı belirtildi.

Hava Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri ayrımı

Deniz Kuvvetleri ise 2030’lardan itibaren F/A-18E/F ve EA-18G’lerin yerini alacak insanlı muharip uçak NGAD için proje ofisi açtı. F-35B/C savaş uçakları, Deniz Kuvvetleri ve Deniz Piyadelerinde bulunan AV-8B Harrier ile F/A-18C/D savaş uçaklarının yerini alacak.

NGAD programlarında, F-35’teki müşterek yapıdan ziyade 1950’lerdeki Century series (F-100,F-101,F-102,F-104,F-105,F-106) savaş uçaklarında bulunan kısa sürede üretime geçmesi, kısa süreli kullanımda sürekli hızlıca güncellenebilecek tasarımlar üzerinde duruluyor. 

Özellikle Amerikan Hava Kuvvetleri ve Donanma’nın F-35’in tek model konsepti ve uzun geliştirme sürecinden sonra tekrar bu konsepte gitmesi uzmanlara göre dikkat çekici bir durum olarak değerlendiriliyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu