Fuar

FNSS’nin KAPLAN HİBRİT’i IDEF’te tanıtıldı

Türkiye’nin savunmada öncülerinden FNSS’nin KAPLAN HİBRİT’inin IDEF’23 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarında lansmanı gerçekleştirildi.

Sürdürülebilir inovasyona önem veren FNSS, yeni nesil teknolojilerin zırhlı muharebe araçları için geliştirilmesi ve bu alanda sektörde öncü olunabilmesi doğrultusunda yeni nesil tahrik sistemleri, süspansiyon sistemi, dişli kutuları ve güç aktarma organlarının özgün olarak tasarlanması ve geliştirilmesi için önemli atılımlara imza attı.

2021 yılında, FNSS Ar-Ge merkezinde çalışmalarına başlanan HİBRİT Güç Grubu geliştirme projesi kapsamında ilk prototip aracın montajı tamamlanmıştır, kontrol yazılımı geliştirme ve iyileştirme faaliyetleri devam etmektedir. Kritik doğrulama testlerine 2023 yılının sonuna doğru başlanılması planlanan proje ile FNSS; ürün gamında yer alan ve gelecekte üretilmesi muhtemel paletli araç platformlarına ve modernizasyon ihtiyacı olan tüm paletli araç ailelerine entegre edilebilir, özgün bir hibrit güç grubu çözümü geliştirmeyi amaçlıyor.

KAPLAN Hibrit Güç Grubu ile yurt dışına ciddi oranda bağımlı olunan ve üretici sayısının da sınırlı olduğu paletli araç transmisyonuna güvenilir bir alternatif çözüm üretilmesi de önemli hedeflerden bir diğeri. 20 ton ağırlığa kadar olan paletli araçlar için geliştirilen bu çözüm, kullanıcı ihtiyacına göre yeni paletli araç üretim programlarına ve modernizasyon programlarına uyarlanabilmektedir. Çok yakın bir gelecekte farklı tonajlarda paletli araçlar için de yeniden boyutlandırılarak kullanılabilmesi hedeflenmekte.

Ayrıca muharebe ve keşif senaryolarında aracın kullanılmasını sağlayan sessiz sürüş, uzatılmış sessiz izleme ve yüksek enerji ihtiyacına sahip yeni nesil silah sistemlerinin eklenebilme özellikleri ile FNSS geliştirdiği yeni hibrit dizel elektrikli paletli araç tahrik sistemi sayesinde sahada üstünlük yaratmayı hedeflemekte.

KAPLAN HİBRİT harici iletilebilir güç ve artırılmış yakıt ekonomisi ile paletli bir araç için üstün arazi performansı sunmaktadır. Araç, düşük devirlerde yüksek tork üreten elektrik motorları ve yeni hibrit tahrik sistemi sayesinde diğer paletli platformlara oranla daha hızlı ivmelenme sağlamaktadır. Bu sayede muharebe sahasında gerekli manevralar daha hızlı bir şekilde yapılarak savaş alanında kritik avantaj sağlaması hedeflenmekte.

Projede kullanılan alt sistemlerin bir kısmı FNSS mühendisleri tarafından tasarlanırken, prototip sürecinde zaman etkin olabilmek adına kullanılan bazı ithal komponentlerin yerli alternatiflerinin geliştirmesine ise eş zamanlı olarak devam edilmektedir. Yerli olarak üretilecek olan en önemli komponentlerden biri de FNSS’ye ait özgün bir tasarıma sahip olan çapraz tahrikli dişli kutusu olup, FNSS bu sistemi geliştirebilecek teknolojik yetkinliğe sahip sayılı firmalar arasında yerini aldı.

DÜNYANIN GÜVENDİĞİ VE SAYGI DUYDUĞU TÜRK SAVUNMA ŞİRKETİ

FNSS, ihtiyaca özel, etkin, güvenilir ve yenilikçi paletli ve tekerlekli zırhlı araçlar tasarlayan, üreten ve alanında dünya liderleri arasında kabul edilen bir kara savunma sistemleri firmasıdır. Ürünleri, farklı ülkelerdeki kullanıcılar tarafından tercih edilen FNSS, bugüne kadar, binlerce zırhlı muharebe aracını kullanıcılarına teslim etti. FNSS’nin yarattığı geniş ürün ailesi; 15 ton sınıfında paletli zırhlı araçlardan orta ağırlık sınıfı tanka; 4×4’ten 8×8 taktik tekerlekli zırhlı araçlara; seyyar yüzücü hücum köprüsünden zırhlı istihkâm iş makinesine ve insanlı ve uzaktan komutalı kulelere kadar uzanıyor.

YARATICI ÇÖZÜMLERLE KATMA DEĞER YARATIYOR

FNSS, yetkin ve dinamik kadrosu ile tasarımdan ürün desteğine kadar, tüm ürün yaşam döngüsü boyunca, yenilikçi çözümler sunuyor. Kendini durmaksızın yenileyen FNSS, 1990’da üretimine başladığı araçları, kullanıcı ihtiyaçları çerçevesinde sürekli güncel tutmayı başardığı gibi modern muharebe sahasının ihtiyaçlarını karşılayacak, yeni nesil insanlı ve insansız kara sistemlerini tasarlamayı ve üretmeyi de sürdürüyor. Dünya pazarlarına en yenilikçi, en modern ve en yüksek teknolojili çözümleri sunan FNSS’nin, paletli araçlarda KAPLAN; tekerlekli araçlarda ise PARS ürün ailesi, geleceğin kullanıcı beklentilerini şekillendiren yeni nesil zırhlı araçlar olacak.

KULLANICI ODAKLI ÇÖZÜMLERİ HAYATA GEÇİRİYOR

FNSS, kullanıcının her talebini, ayrı bir proje olarak ele alıyor. Kullanıcının özel ihtiyaçlarını dinliyor ve her kullanıcıya, ihtiyacını tam olarak karşılayan özel çözümler oluşturuyor. FNSS bunu sahip olduğu tasarım ve ürün bilgisi, esnek süreçleri ve kendisi gibi esnek olan iş ortakları ve tedarik zinciri sayesinde başarıyor. FNSS mühendisliği, ortaya çıkardığı yenilikçi çözümleriyle çok özel ihtiyaçları adresleyen ürünlere hayat veriyor. Bu platformlar, FNSS’nin, kullanıcısını anlayan ve hedef odaklı çözüm sunan iş yapış tarzının en güncel örnekleri arasında yer alıyor.

GELECEĞE GÜVENLE BAKIYOR

FNSS ürünleri, performanslarını, kullanıcılarının gerçekleştirdiği ayrıntılı kabul testlerinin ötesinde, muharebe sahasında da ispat etmiş çözümleri ile öne çıkıyor. Kullanıcı memnuniyetine çok uzun vadeli bakan FNSS, teslim ettiği ürünlerin ömür devrinin ötesine geçebilmesini ve bu süreçte ortaya çıkabilecek yeni ihtiyaçlara da çözüm üretebilmesini olanaklı kılan, güvenilir iş birlikleri kurmasıyla da fark yaratıyor. Bu niteliği sayesinde FNSS, büyük projelere imza attığı ülkelerde; yerli iş gücü istihdamı, yerel tedarik zinciri kurulması ve teknoloji transferiyle önemli ölçüde ekonomik katma değer yaratıyor. Türk savunma sanayisinin milli bir değeri olan FNSS, 30 yılı aşkın bilgi birikimiyle tüm paydaşlarına yaratıcı çözümlerle değer katmaya devam ediyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu