DiplomasıSavunma

Büyükelçi Flake: F-16 birlikte çalışabilirliğin göstergesi

Toplam 23 milyar dolarlık F-16 alımı konusunda ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, Türkiye-NATO ilişkilerinde birlikte çalışabilirliği gösterdiğini vurguladı.

ABD Ticaret Bakanlığı tarafından her yıl yapılan ve Türkiye’nin de 16 yıl sonra yeniden ev sahipliği yaptığı Trade Winds Europe/Eurasia forumunda Flake F-16’ya vurdu yaptı.

ABD ile Türkiye arasındaki mal ve hizmet ticaretinin 40 milyar dolara yaklaştığını ve ABD’nin Türkiye’de doğrudan yatırımlarının 15 milyar doları bulduğunu söyleyen Büyükelçi Flake, ABD Kongresi’nin Türkiye’ye 23 milyar dolarlık F-16 satışına onay vermesinin Türkiye-NATO ilişkilerinde birlikte çalışabilirliği gösterdiğini vurguladı.

Milli Savunma Bakanlığı yetkilileri, geçtiğimiz şubat ayında ABD Kongresi’nden onaylandıktan sonra Mart ayı itibari ile görüşmelere geçildiğini ifade edilmişti. Nisan ayında da devam eden görüşmelerde pakete son şekli verildi.

Hedef haziran veya temmuz ayında nihai anlaşmanın imzalanarak paketin hayata geçmesi. ABD Kongresi’nin onayında 40 adet F-16 Block 70 serisinin üretimi, 79 adet de F-16 uçağının modernizasyonunu içeriyor.

Flake, ABD’li şirketler ile Türk savunma sanayisi şirketlerinin de çeşitli anlaşmalar yaptığına işaret etti.

Türkiye’nin NATO’daki 72’nci yılı

Flake, Türkiye’nin NATO üyeliğinin 72. yılı olduğunu, Türkiye’nin NATO bünyesinde ABD’nin ardından en büyük orduya ve en büyük hava kuvvetlerine sahip olduğunu anımsattı.

ABD Kongresi’nin kısa bir süre önce Türkiye’ye 23 milyar dolarlık F-16 satışına onay vermesinin Türkiye-NATO ilişkilerinde birlikte çalışabilirliği gösterdiğini söyleyen Flake, ABD savunma sanayisi şirketleriyle Türk savunma sanayisi şirketlerinin anlaşmalar imzaladığını, yakın bir zamanda ABD envanterinde bulunan tüm top mermilerinin yaklaşık üçte birinin Türk menşeli olacağını belirtti.

THY’nin yolcu payı

Flake, Türkiye ve ABD arasındaki turizme de dikkat çekerek sadece bu yıl 1,5 milyon ABD vatandaşının ülkemizi ziyaret edeceğini söyledi. Bu konudaki hedef gelecek yıl 2 milyon turistin Türkiye’ye gelmesi.

Halen pazarda Türk Hava Yolları önemli bir yere sahip. THY ayrıca uçak alımı konusunda da Boeing ile görüşmeler gerçekleştiriyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu