Finans

Türk CEO Rolls Royce’u son 15 yılın en iyi finansal sonuçlarına ulaştırdı

İngiliz havacılık devi Rolls Royce, bu yılın ilk 6 aylık finansal sonuçlarını açıkladı. Şirket, son 15 yılın en iyi finansal başarısını yakalayarak 673 milyon sterlin kâr açıkladı. Şirket, Temmuz 2022’den bu yana Tufan Erginbiliç tarafından yönetiliyor.

Finansal sonuçlara göre, sivil havacılıkta Rolls Royce’un işletme kârı önceki dönemdeki 79 milyon sterlinlik zarara kıyasla 400 milyon sterlin oldu. Şirketin grup düzeyindeki faaliyet kar marjı, 2022’nin ilk yarısındaki %2,4’ten %9,7 iken, sivil havacılıkta %12,4 idi.

Şirketin 356 milyon sterlinlik serbest nakit akışı bir önceki döneme göre ve 2022’nin ilk yarısında 68 milyon sterlinden iyileştirildi.

Şirketin CEO’su Tufan Erginbiliç, UFRS15’in 2018’deki muhasebe değişikliğinden bu yana sonuçların kayıtlardaki en iyisi olduğunu söyledi:

Tufan Erginbiliç ne yaptı

Göreve Temmuz 2022’de atanan Erginbilgiç, jet motoru bakımı fiyatlarının yüzde 12 oranında artmasını içeren bir “geliştirme programı” uyguladı. Şirketin başarısı, Covid-19 salgınından sonra havacılık talebinin geri dönüşüyle son yıllarda desteklendi.

Rolls-Royce, 2022’de birinci çeyrek için için sadece 96’ya kıyasla 2023’ün birinci çeyreğinde uçak motorları için 240 sipariş açıkladı. Bunlar arasında en büyüğü, Air India’nın, Airbus A350’ler için verdiği 68 motorluk siparişti.

Ticari sonuçlar iyileşti

Erginbilgiç şunları söyledi: 

“Çok yıllı dönüşüm programımız, güçlü ilk sonuçlarımızda ve 2023 için artan tam yıl rehberliğimizde zaten belirgin olan ilerleme ile iyi başladı. Daha iyi performans sunmak ve Rolls-Royce’u yüksek performanslı, rekabetçi, esnek ve büyüyen bir işe dönüştürmek için yapılacak çok şey var. Strateji incelememizin sonucunu Kasım ayında Grup için orta vadeli hedeflerle birlikte paylaşacağız.

İnsanlarımız kararlı, tutkulu ve enerji dolu. Zorlu bir dış ortama, özellikle tedarik zinciri kısıtlamalarına rağmen, dönüşümümüzün tüm işletmelerimizdeki erken etkisini görmeye başlıyoruz. Daha iyi kar ve nakit üretimi, daha fazla üretkenlik, verimlilik ve iyileştirilmiş ticari sonuçları yansıtır.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu