Finans

THY’nin ilk çeyrek kârı 233 milyon dolar

Türk Hava Yolları (THY), bu yılın ilk çeyreğine yani Ocak, Şubat ve Mart aylarını içerek bilançosunu açıkladı. Havayolu, 233 milyon dolar kâr elde etti.

THY’den yapılan açıklamada, “Ülkemiz tarihinin en büyük felaketlerinden olan Kahramanmaraş merkezli depremlerin getirdiği yıkıcı etkileriyle yüzleştiğimiz ilk çeyrekte Türk Hava Yolları, başarılı kriz yönetimi ve 90 seneye dayanan tecrübesi sayesinde 2023 yılının ilk çeyreğini 233 milyon USD Net Kâr ile tamamladı. Ortaklığımız, 2020 yılından itibaren pandemi ile birlikte yaşanan zorlu faaliyet ortamına rağmen bu çeyrekle birlikte üst üste yedinci çeyrekte de net kâr kaydetmiş oldu” denildi.

Geçen yıla oranla gelirler yüzde 44 arttı

THY bilanço bilgilerini şu şekilde paylaştı:

“Ortaklığımızın 2023 yılının ilk çeyreğindeki toplam gelirleri 2022 yılının aynı dönemine göre %43 yükselerek 4,4 milyar USD oldu ve Türk Hava Yolları tarihinin en yüksek ilk çeyrek geliri olarak kaydedildi. Toplam gelirin %84’ünü oluşturan yolcu gelirleri, söz konusu çeyrekte 2022 yılının aynı dönemine göre %83 artış göstererek, 3,6 milyar USD’nin üzerinde gerçekleşti.

Türk Hava Yolları, 2023 yılının ilk çeyreğinde dünyanın en genç ve modernleri arasında yer alan filosunu geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %10 büyüterek, 411 uçağa ulaştırdı. %10 artışla 41 bini aşan işgücü ile iç hatlarda %80,1, dış hatlarda ise %81,4 doluluk oranıyla toplamda 17 milyonun üzerinde yolcu taşıdı.

Küresel enflasyon baskılarının maliyetler üzerindeki olumsuz etkilerine rağmen, güçlü gelir artışı sonucunda Ortaklığın nakit yaratma potansiyeline işaret eden FAVKÖK (Faiz, vergi, amortisman ve kira öncesi kar – EBITDAR) yaklaşık 770 milyon USD oldu.

Global hava yolu veri sağlayıcısı OAG’nin yayımladığı verilere göre, 2023 yılının ilk çeyreğinde küresel dış hat hava yolcu kapasitesi 2019 yılının %19 gerisinde kalırken; Türk Hava Yolları 2019 yılı dış hat kapasitesinin %26 üzerine çıkarak sektörün önde gelen hava yollarından oldu.

Eurocontrol’e göre en çok uluslararası uçuş sayısı

Avrupa Hava Seyrüsefer Güvenliği Örgütü (Eurocontrol)’nün verilerine göre son üç yıldır Avrupa’nın en fazla uçan network taşıyıcısı olan Ortaklığımız, 2023 yılının ilk çeyreğinde de dünyanın en çok uluslararası uçuş sayısı sunan network hava yolu olarak küresel çapta dikkat çekici bir yükselişe imza attı. Ülkemizin havacılık altyapısına olan yatırımlarının bir neticesi olarak da İstanbul Havalimanı ilk çeyrekte Avrupa’nın en çok uçuş yapılan havalimanı oldu.

Son 20 yılda kapasite, yolcu sayısı ve karlılıkta sektör ortalamasının üzerinde büyüme göstererek, ülkemizin ekonomi ve istihdamına önemli katkılar sağlayan Türk Hava Yolları, yükseliş trendini istikrarlı bir şekilde sürdürmek için yol haritası kabul ettiği 2033 yılı stratejisini hazırladı. Tüm paydaşlar için yüksek değer üretecek şekilde oluşturulan bu vizyon çerçevesinde Ortaklığımız, filo ve yolcu sayısını 2 katına çıkarmanın yanında; yolcu deneyiminde mükemmelleşme, dijitalleşme ve sürdürülebilirlik kapsamında hedefler koyarak sektöre yön vermeye devam etmekteki kararlılığını gösterdi.

Deprem için destek

Türk Hava Yolları, ülkemizin bayrak taşıyıcı havayolu olmasının getirdiği sorumluluk ve bilinçle Kahramanmaraş merkezli depremlerin hemen ardından tüm imkanlarını seferber ederek, Şubat ve Mart aylarında 433 bin vatandaşımız ile arama-kurtarma ve yardım ekiplerini bölgeye ulaştırdı, 430 bin vatandaşımızın tahliyesini gerçekleştirdi ve 29 bin tondan fazla yardım malzemesini afet bölgelerine sevk etti.

Ortaklığımız ilave olarak, deprem felaketinin olumsuz sonuçlarının olabildiğince azaltılmasına katkı sağlamak amacıyla T.C. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na (AFAD) 2 milyar TL nakdi bağışta bulunmuş, 1.000 adet konutun inşası için gereken desteği sağlamayı ve depremden etkilenen 1.000 aileden 1.000 personel istihdam etmeyi taahhüt etmiştir.

75 bin kişi çalışıyor

İştirakleri ile birlikte 75 bini aşkın kişiye istihdam sağlayan Ortaklığımız, eşsiz uçuş ağı, modern filosu, üstün hizmet anlayışı ve başarılı finansal performansıyla havacılık sektörüne yön veren bir marka olarak hava taşımacılığının devleri arasında bayrağımızı gururla dalgalandırmaya devam etmektedir.”

Türk Hava Yolları A.O.

Basın Müşavirliği

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu