Finans

Hitit: ”Yurtdışına yazılımcı kaptırmadık”

İlk haberini sitemizin yaptığı Hitit’in halka açılımı için 23 Şubat’ta talep toplanmaya başlanıyor. Hedef 450 milyon TL’ye yakın gelir elde edilmesi. Türk Hava Yolları’nda çalışırken ayrılan Nur Gökman ve arkadaşları tarafından kurulan Hitit, bugün 300 çalışanı ile dünyanın önde gelen havayolu yazılım şirketlerinden biri oldu.

Havayollarının özel yolcu programlarına dönük yazılım geliştiren şirket daha sonra rezervasyon sistemleri konusunda da çalışmalar yaptı. Yönetim ekibi ile bugün gerçekleştirilen uzaktan basın toplantısına katılarak sorularımı sordum. 

SPK nedeniyle her kelimelerini tartarak söyleyen Hitit ekibi, salgınla birlikte sektörün yüzde 60 ciro kaybı yaşadığına ancak buna rağmen yeni havayolu şirketlerini portföyüne kattıklarını söyledi.

Yazılımcılar kaçıyor

En merak ettiğim konu ise yazılımcı konusunda özellikle savunma sektörünün kayıplarıydı. Yetişmiş yazılımılar son dönemde özellikle de savunma sektöründen Trendyol, Getir gibi perakende şirketlerine yüksek maaşla geçiyor. Bir bölümü de evinde oturup yurtdışına iş yapıyor. 

Bir yazılım şirketi olarak benim en merak ettiğim konu kayıp yaşayıp yaşamadıklarıydı. Bu soruya şirketin üçlü ekip olarak Nur Gökman, Sezer Tuğ Özmutlu ve Nevra Onursal yanıtladı.

Bir aile olduklarını belirten üçlü, maddi açıdan iyi maaş verdiklerini, imkanlar açıdan yurtdışını iyi takip ettiklerini söyleyerek kayıplarının 2020’de 1, 2021’de ise sadece 2 kişinin yurtdışına gittiğini söylediler.

Havayolu yazılım sektöründe kontratlar 5 yıllık yapılıyor. Yani bir havayolu ile yeniden anlaşılmadığı durumda o şirketin dönüşü için en az 5 yıl geçiyor. 

Salgın döneminde havayolları tarihinin en büyük krizi ile karşı karşıya kaldı. Bu dönemde Hitit son 2 yılda 20’den fazla havayolu şirketine teknoloji sattı. Son 2 yılda yüzde 38, çözüm ihraç ettiğiülke sayısı ise yüzde 41 arttı. Her yıl 70 milyonu aşkın yolcu, Hitit’in teknolojik çözümleri ile bir yerden bir yere seyahat ediyor.

Fiyat aralığı 11,50 TL’den başlıyor

Paylarının yüzde 27,6’sının halka arzı için 23 – 24 – 25 Şubat 2022 tarihleri arasında talep toplayacak olan şirketin halka arz fiyat aralığı 11,50-12,50 TL olarak belirlendi.

Halka arz öncesi paylarının yüzde 31,50 Nur Gökman, yüzde 6,50 Dilek Ovacık, yüzde 6,00 Hakan Ünlü, yüzde 6,00 Özkan Dülger ve yüzde 50,00 Pegasus Hava Taşımacılığı’na ait olan Hitit’in halka arz sonrası ortaklık yapısı, yüzde 22,81 Nur Gökman, yüzde 4,71 Dilek Ovacık, yüzde 4,34 Hakan Ünlü, yüzde 4,34 Özkan Dülger, yüzde 36,20 Pegasus Hava Taşımacılığı ve yüzde 27,60 halka açık şeklinde olacak.

Gelirlerinin yüzde 75’ini ihracattan elde ediyor

1994 yılında havayolu şirketlerine yazılım ve teknolojik çözümler geliştirmek için Nur Gökman ve Dilek Ovacık tarafından kurulan Hitit, İstanbul merkezli olmasına rağmen global çapta hizmet veren bir teknoloji şirketi. Şirket, gelirlerinin yaklaşık %75’ini ihracattan, toplamda ise yaklaşık %84’ünü yabancı para cinsinden elde ediyor. Dolayısıyla şirket finansallarının fonksiyonel para birimi ABD Doları üzerinden tutuluyor.

Hitit bugün 5 kıtadaki 38 ülkeden 48 havayolu şirketine teknoloji ihraç ediyor ve yazılımları, 290 havalimanında kullanılıyor. Ulusal ve uluslararası havacılık ve seyahat endüstrisine “Crane” markalı yazılım çözümleri üreten Hitit, bu ürünleri sürekli geliştirerek ve müşterilerine altyapı barındırma ve bakım hizmetleriyle birlikte sunuyor. Hitit ürünleri, paket halinde kullandıkça öde (hizmet olarak yazılım “SaaS”) esasına dayalı hizmet olarak veriliyor. Ayrıca geliştirdiği yazılım çözümlerine ilişkin müşterilerine danışmanlık ve eğitim veren Hitit, satış sonrası destek ve bakım hizmetlerini sağlıyor. Müşterileri, havayolları, seyahat şirketleri ve acentaları olan Hitit, ‘Crane’ markasıyla farklı ölçek ve servis sunan tüm havayollarının ihtiyaçlarına tek çatı altında hizmet verebiliyor.

Kaynaklarıyla büyümesi ile dikkat çekiyor

Son üç yıldır Türkiye’nin en büyük turizm yazılım ihracatçısı seçilen Hitit pandemi döneminde de büyümesini sürdürerek havacılık teknolojileri ve yazılımlarının dünyadaki önde gelen şirketlerinden biri oldu. 2018 yılının tamamında 12,4 milyon dolar satış geliri elde eden şirket, 2019 yılında satış gelirlerini 16, 5 milyon dolara çıkardı. Pandeminin en ağır yaşandığı 2020 yılında şirketin satış gelirleri bir önceki yıla göre gerilese de 2018 yılının bir miktar üzerinde gerçekleşti ve 12,7 milyon dolara ulaştı.

Şirketin 9 aylık bazdaki son iki yıl gelirleri ise 2020 yılında 9,7 milyon dolar, 2021 yılında 10,1 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Şirketin Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kar (FAVÖK) marjı ise, 2018 yılında yüzde 34,2, 2019 yılında yüzde 40,9, 2020 yılında ise yüzde 39,3 olarak gerçekleşti. Dokuz aylık verilere bakıldığında, 2020 yılında 37,2 olan FAVİK marjının 2021 yılının aynı döneminde yüzde 39,2 olarak gerçekleştiği görülüyor. Bugüne kadar kendi kaynakları ile büyüyen ve borçsuz yapısıyla da dikkat çeken şirketin 30 Eylül 2021 itibarıyla toplam borcu sadece 122 bin dolar.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu