BakımHaberler

FAA’den 737 Max 9’ların yeniden uçmasına onay

ABD Federal Havacılık İdaresi FAA, uçuşları durdurulan ABD’deki 171 Boeing 737 Max 9’un gökyüzüne geri gönderilmesine başlama planını onayladı. Ancak bu onay, Boeing’in 737 Max programı genelinde üretim oranlarını artırmasına izin verilmesini içermiyor.

Alınan kararın önümüzdeki günlerde Avrupalı havacılık otoritesi EASA ve Türk Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından izlenmesi bekleniyor. Halen Türk Hava Yolları filosunda 5 adet, Antalya merkezli Corendon’un Hollanda merkezli şirketi Corendon Dutch’ın da filosunda iki adeti teslim edilmiş biri fabrikada 3 adet 737 Max 9 uçağı bulunuyor.

FAA, uçakların yeniden uçabilmesi için her bir Max 9’da orta acil çıkış kabin kapısı tapalarına yönelik kapsamlı bir inceleme ve bakım sürecinin tamamlanması gerektiğine dikkat çekiyor.

Bu işlem, belirli cıvataların, kılavuz rayların ve bağlantı parçalarının bölümlerini, bağlantı elemanlarının torkunun yeniden ayarlanmasını ve tapalar ve bağlantı elemanlarındaki her türlü hasarın düzeltilmesini içermekte.

FAA yöneticisi Mike Whitaker, “Ekibimizin birkaç hafta süren bilgi toplama sürecinin ardından tamamlanan kapsamlı, gelişmiş incelemesi bana ve FAA’ya inceleme ve bakım aşamasına geçme konusunda güven veriyor. Ancak açık konuşayım. Bu durum, Boeing için her zamanki gibi işlere geri dönmeyecek. 

Kalite standartlarında tatmin oluncaya kadar Boeing’in üretimin genişletilmesi yönündeki herhangi bir talebini kabul etmeyeceğiz veya 737 Max için ilave üretim hatlarını onaylamayacağız”

Boeing, bu yıl içinde yaklaşık 400 ila 450 civarında Boeing 737 Max üretip teslim etmeyi hedefliyor.

İlk Alaska uçağı 26 Ocak’ta uçacak

FAA duyurusunun hemen ardından Alaska Havayolları, 65 Max 9’larından ilkinin, inceleme sürecinin ardından 26 Ocak’tan itibaren hizmete geri dönmeye başlayacağını söyledi.

Havayolu, sürecin tamamlanmasının uçak başına yaklaşık 12 saat süreceğini ve bu denetimlerin önümüzdeki hafta tamamlanması gerektiğini tahmin ediyor.

United Airlines, personeline 79 Max 9’un denetimlerden geçeceğini ve 28 Ocak’tan itibaren tarifeli hizmete yeniden gireceğini bildirdi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu