HaberlerHava Kuvvetleri

F-22’ye yol gözüktü

ABD Hava Kuvvetleri Komutanı Brown, F-22 Raptor ve A-10 Warthog yakın hava destek uçağı da dâhil olmak üzere envanterde bulunan yedi tür savaş uçağı veya saldırı uçağı çeşidini dörtlü bir karışıma küçültmek istediğini söyledi.

Yıllık McAleese konferansında konuşan ABD Hava Kuvvetleri Komutanı General Charles “CQ” Brown, hava kuvvetlerinin “TacAir çalışması” aracılığıyla gelecek için doğru uçak karışımını belirlemeyi beklediğini açıkladı. Ayrıca gelecekteki avcı konseptlerinin mevcut dördüncü ve beşinci nesil avcı uçakları karışımına nasıl uyacağı da değerlendirilecek.

Eagle II olarak bilinen dördüncü nesil avcı uçağı F-15EX’in eski F-15C / D modellerinin yerini alması amaçlanırken, silah yükü göz önüne alındığında gelecekte E Strike Eagle modelinin de yerini alabilecek.

Envantere girecek bir başka uçak ise 6’ıncı nesil olarak da bilinen Yeni Nesil Hava Hakimiyeti programı (Next Generation Air Dominance-NGAD) olacak. 6’ncı Nesil Savaş Uçağı için çalışmalar halen uçuş test aşamasında.

Panel sırasında “Niyetim yaklaşık dörde inmek ve aslında, dört artı bir, çünkü bir süreliğine A-10’a sahip olacağız… [F-35 Müşterek Taarruz Uçağı], ki bu temel taşı olacak, F-15EX ve sonra [F-16 Savaşan Şahin] de bir süreliğine olacak.” diyen Brown’ın listesine F-22 Raptor (+1) seçeneğiyle girerken F-15C / D ve F-15E Strike Eagle listede yer almadı.

F-22 MALİYETİ NEDENİYLE ERKEN EMEKLİ EDİLECEK

Amerikan Hava Kuvvetleri’nde yüksek operasyon ve birim maliyetine sahip F-22’ler konusunda ise erken emeklilik gündemde. 2009 yılında sayıları 189 ile sınırlandırılan F-22’nin yüksek operasyon maliyetleri nedeniyle ABD Hava Kuvvetleri’ne mali açıdan ağır bir yük oluşturuyor.

Bu nedenle uçağın hizmet ömründen önce emekli edilmesi gündemde. Çift motorlu, stealth özelliğe sahip F-22’yi ABD hiç bir ülkeye satmamıştı.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu