Haberler

Eski yangın söndürme uçakları pilotları teknisyenleri: Göreve hazırız

Ülkemizde herkesi üzen orman yangınları sonrasında Türk Hava Kurumu’nun kullanılmayan tek motorlu M-18 Dromader ve suya iniş kalkış yapabilen CL215 uçakları için bu görevleri uzun süre yapmış sayıları 50’e yakın pilot, teknisyen ve mühendisler göreve hazır olduklarını, gönüllü olarak bu uçakları uçurabileceklerini açıkladı.

Haber sitemize ulaşan ve ‘Ateş Kuşları’ olarak da tanınan yangın söndürme ekipleri, “Her geçen gün ormanlarımızı kaybediyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı’nı, Türk Hava Kurumu, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nü göreve çağırıyoruz. Bu uçaklar çok kısa süre içinde aktif hale gelir ve göreve çıkabilir” dediler.

DROMADER UÇAKLARININ MAKUL KADERİ

Türk Hava Kurumu uzun yıllar Polonya tasarımı olan ve dünyada bir çok ülkede kullanılan M-18 Dromader tipi tek motorlu uçaklarla yangın söndürme operasyonu gerçekleştiriliyordu. Ancak uçakların parçaların evrakları Türk Hava Kurumu Üniversitesi’nin eski rektörünün depoyu yemekhane yapmak istemesi sırasında taşınırken kayboldu. 

11 uçağın bakımı takip edilemediği için yere indi. 2017’de uçaklar SHGM tarafından verilen özel izinle uçsa da bir daha göreve çıkamadı.

KISA SÜREDE UÇABİLİR

M-18 Dromader’ların tüm yedek parçaların THK elinde. Yapılacak şey, bu olağanüstü durumda uçaklara yeniden özel izin vermek. Gerekirse bir yazı ile TC tescilinden Orman Bakanlığı adına devlet uçağı statüsüne geçirmek. Gönüllüler ile uçaklar çok kısa sürede uçaklar faal hale getirilebilir. Uçuşlar başlar. Mücadeleye destek verilir.

yangın söndürme uçağı cl215

AMFİBİK UÇAKLAR DA AYNI KADERİ PAYLAŞIYOR

Benzer bir durum CL215’ler için de geçerli. Büyükşehir Belediyeleri’nin uçaklara talip olmasının ardından ne yazık ki bir gelişme yok. Uçaklardan kısa sürede en az 1-2’si faal hale getirilir. Finansman ile Türkiye kısa sürede bu uçakları yeniden kullanabilir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu