Haberler

Engelli pilot için iş jetine özel değişiklik

Cirrus şirketi, jet motorlu modeli Vision Jet için yeni bir tasarıma imza attı. Tek motorlu özel uçak, kokpit modifikasyonu ile engelli Clayton Smeltz’in uçabilmesi için uygun hale getirildi. Bu tasarım ile Vision Jet dünyanın ilk ‘engelli dostu’ kokpitine sahip özel uçağı oldu.

Engelli sürücüler için uzun yıllardır otomobillerde bazı değişiklikler yapılıyor. Engel durumuna göre pedallar, vites, sinyal gibi sistemlerde değişiklik gerçekleştiriliyor. Benzer uygulamalar pervaneli uçaklar için de geçerli.

Clayton Smeltz, engelini aşabilmek için 10 yılı aşkın süredi aldığı eğitimin ardından amatör pilotluk yapıyor. Ciddi bir uçuş tecrübesine sahip Smeltz, eğitimini şimdi yeni bir aşamaya taşıdı. Satın aldığı Vision Jet’te uçabilmek için Federal Havacılık Dairesi’ne (FAA) başvuruda bulundu. Bir yandan kokpitte rahat kontrolün sağlanması için gerekli mühendislik değişiklik gerçekleştirilirken Clayton Smeltz tip eğitimini tamamladı. Simülatör ve sonrasında modifiye edilen uçakla tüm aşamaları tamamladı ve Vision Jet’in tip eğitimine sahip pilotu oldu.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu