Haberler

En çok kadın pilot Porter Havayolları’nda

Porter havayollarının en büyük özelliği en fazla kadın pilot çalıştıran şirket olması. Şirketin kadın pilot çalıştırma oranı %13. Böyle olunca da ticari uçuşlarda kadın pilot oranının en yüksek olduğu ülke Kanada. Dünya genelinde kadın pilot çalıştırma oranını yalnızca % 5.3.

Şirket merkezi Kanada’daki Toronto City Havaalanı’nda bulunan bölgesel bir havayolu. Toplam310 pilot sayısının %13 ile 39 kadın pilot çalıştıran ilk havayolu. Uluslararası Kadın Havayolu Pilotları Derneği’ne (ISWAP) göre, kadın pilotların payı;

2016’da % 3’ten bu yıl dünya çapında % 5,3’e yükseldi.

Yine de, ISWAP verilerine göre dünya genelinde kadın pilotların yalnızca dörtte biri kaptan pilot görevinde.

İKİNCİ SIRADA WESTJET VAR

İkinci sırada ise WestJet Havayolları, 534 toplam pilot sayısında 62 kadın ile  % 11.61. Bu oran kuzey Amerika’daki en yüksek kadın pilota sahip havayolu demek oluyor.

3’üncü sırada Hindistan var. Tam verileri açıklamasa da % 11 ler gibi olduğu biliniyor.

Air Canada’da ise oran % 6,6

SEKTÖRDE İŞSİZLİK ARTIYOR

Koronavirüs havayolu filolarının çoğunu yere indirdi. Danışmanlık firması Five Aero’ya göre 2020 yılında, uçuş görevlileri, yer personeli ve diğerleri dahil olmak üzere tüm havayollarındaki iş kaybı 340.000’i kişiyi bulmuş durumda.

ISWAP pilotlar derneği açıklamasında; “Dibe vurduk ve yükselişe geçiyoruz. 2021’in tamamında yalnızca % 50 kapasitede uçmayı bekliyoruz ve 2024’e kadar tam bir iyileşme görmeyeceğiz. ” açıklamasını yaptı.

Aslında havayolu şirketleri ile sendikalar arasındaki anlaşmalar uyarınca daha az kıdemli pilotlar cinsiyet, ırk veya yaştan bağımsız olarak işini kıdemli pilotlara göre daha önce kaybediyor.

‘Son giren ilk çıkar’ şeklinde özetlenen bu kural, Batı’daki pek çok havayolu şirketi için en son işe alınanların ilk gidenler olması anlamına geliyor. Kadınların dezavantajı da bu noktada devreye giriyor, zira artan farkındalık ve pozitif ayrımcılığın da etkisiyle son yıllarda kokpite oturan kadın pilot sayısının geçmişe kıyasla çok daha fazla olduğu biliniyor.

Yani son yıllarda işe alınan kadın pilotlar, şirkete daha önce giren ve kıdem bakımından üstün olan erkek meslektaşlarından daha erken ayrılmak zorunda kalıyor. Bu da işten çıkarmalarda kadınların aleyhine bir dengesizlik yaratıyor.

Salgın öncesi küresel hava trafiği yılda yüzde 5 ile rekor bir oranda büyürken, Boeing Co.’nun tahminlerine göre önümüzdeki 20 yıl içinde 804 bin yeni pilota ihtiyaç doğması, bunun da havacılık sektöründe kadın istihdamını artırması bekleniyordu.

Havayolu şirketleri son yıllarda kadın pilot sayısını artırmaya öncelik verse de Uluslararası Kadın Pilotlar Derneği (ISWAP) verileri, salgın öncesi dünya genelinde kadın pilot oranının yalnızca yüzde 5.3 olduğunu ortaya koyuyor. ISWAP, havayolu şirketlerinde ücretsiz izinler ve işten çıkarmalar devam ettikçe bu oranın daha da düşmesini bekliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu