EğitimHaberler

Yerli A320neo simülatörünü HAVELSAN yapıyor

HAVELSAN, Türk Savunma Sanayii Sektörünün yazılım evi ve simülasyon merkezi. Uzun yıllardır geliştirdiği simülatörler, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yanı sıra ihraç başarısı yakaladı. Buradan elde ettiği tecrübe şimdi sivil pazarda kendini gösteriyor. HAVELSAN’ın ilk müşterisi Türk Hava Yolları.

HAVELSAN tarafından geliştirilen Boeing 737 Next Generation (NG) Level D simülatörü sertifika alarak hizmete girdi. Şimdi sırada Airbus’ın en çok satan modeli A320neo seri var. Ardından Boeing 737MAX simülatörleri yapılacak. Toplam 5 yeni simülatör teslim edilecek.

Hazırlıkları süren simülatörü HAVELSAN’ın Ankara’daki tesislerinde yapılan test uçuşunda deneme imkanına sahip oldum.

 

İstanbul Havalimanı’ndan kalkıyoruz

Uçuşumuz, İstanbul Havalimanı 17 pist başından başladı. Ben sağ tarafta ikinci pilot koltuğundayım. Sol koltukta ise uzun yıllar Türk Hava Yolları’nda öğretmen pilot olarak görev yapmış Emekli Kaptan Pilot Mustafa Akman ile beraber uçuyoruz.

Grafikler, dış görüntüler gayet gerçekçi. HAVELSAN mühendisleri bu konuda hem yeteneklerinin hem de tecrübelerini A320neo’ya aktarmışlar. Havalandıktan sonra sağa dönüşle İstanbul üzerine geliyoruz. Boğazı geçtikten sonar Beykoz VOR üzerine ulaşıyoruz. Buradan tekrar dönerek iniş yapacağımız Atatürk havalimanı 05-23 pisti için yaklaşma yapıyoruz.

Simülatör, gece-gündüz veya sıfır görüş özelliklerini ortaya koyuyor. Kategori 3 (CATIII) şartlarında sıfır görüşme gelip iniyoruz.

THY ilk müşteri

HAVELSAN, Boeing 737NG ile başladığı sivil simülatör çalışmalarında A320neo ile ikinci perdeyi açacak. Bu HAVELSAN’ın geliştirdiği ilk Airbus serisi simülatör olacak. Sonra da Boeing 737 MAX simülatleri hayata geçirilecek.

Türk Hava Yolları HAVELSAN’a toplam 5 adet ikinci paket simülatör siparişi verdi. Bunun anlamı, milyonlarca doların ülkemizde kalması. Görülen o ki, pilot eğitiminde yurtdışına bağlı olduğumuz en gelişmiş simülatörler konusunda da HAVELSAN önemli bir adım atıyor. THY’nin desteği ile bu pazara giren HAVELSAN’ın hedefi dış pazar.

HAVELSAN Simülatör Otonom ve Platform Yönetim Teknolojileri İş Geliştirme Direktörü Emre Bilge, en büyük avantajlarının satış sonrası servis ve destek olduğuna dikkat çekiyor. Bu konuda HAVELSAN Türk Silahlı Kuvvetleri’nin simülatörlerini işletilmesi açısından çok önemli bir tecrübeye sahip.

 

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu