TUSAŞ ve TÜBİTAK kompozit ve eklemeli imalat için Ar-Ge yapıyor
Yeni nesil üretim ve ürün geliştirme için Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) ile TÜBİTAK, ortak çalışmalarını südürmek için el sıkıştı.
Ar-Ge alanında yaptığı önemli iş birlikleriyle geleceğin teknolojilerinin geliştirilmesine yön veren Türk Havacılık Uzay Sanayii “TÜBİTAK 1515 İMPET Öncül Ar-Ge Laboratuvarı Geliştirme Projesi’ne” 5 yıl daha katkı sağlayacak.
İlk olarak 2019’da başladı
TUSAŞ’ın ilk olarak 2019 yılında dahil olduğu “TÜBİTAK 1515 İMPET Öncül Ar-Ge Laboratuvarı Geliştirme Projesinin” ilk dönemi 2024 yılının Ocak ayında tamamlanırken, bu süre zarfında; İleri Kompozit Malzemeler, Fonksiyonel Kaplamalar ve Eklemeli İmalat Teknolojileri alanlarında farklı projeler yürütüldü.
Hava ve uzay teknolojileri temel araştırma seviyesinden başlanarak, uygun çevresel ortam şartlarında model veya prototipe uygulandığı aşamaya kadar geniş çerçevede çalışmalar yürütülerek, platform bünyesine entegrasyon aşamasına geçildi.
80’in üzerinde makale hazırlandı
Çalışmalar bilimsel olarak da incelenerek akademik yayınlar oluşturuldu. Edinilen teknoloji kazanımları kapsamında 80’in üzerinde uluslararası bilimsel yayın yapıldı.
Ülkemizin uzman Ar-Ge kadrolarının kritik projelerde istihdamı çerçevesinde TÜBİTAK 1515 desteğiyle 2019 yılında 12 kişi ile başlanmış olan projede uzman sayısı üçe katlanmış ve ek olarak pek çok sayıda öğrenciye ev sahipliği yapıltı.
Programın ikinci aşaması 2029 yılına kadar sürecek.