Eğitim

Türkiye’nin ilk havacılık ve uzay meslek lisesi Ankara’da açıldı

Hem havacılık hemde savunma sektörü için nitelikli insan kaynağı yetiştirmek amacıyla Türkiye’nin ilk meslek lisesi olan Ankara Havacılık ve Uzay Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi düzenlenen tören ile açıldı.

Lisenin açılış töreni, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci’nin katılımı ile gerçekleştirildi. Liseye, Baykar’ın kurucusu Özdemir Bayraktar’ın adının verilecek.

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Türkiye’nin ilk örnek olan istihdam garantili, yükseköğrenimi de kapsayan dönüşte tekrar istihdamı içine alan ve alandaki uzmanların da derse girme imkânı sağlayan ilk modeldi. Bir anda mesleki eğitimde 28 Şubat sürecinde akademik olarak başarılı öğrencilerden uzaklaştırdığı trend, tersine çevrildi. Yüzde 1’lik başarı biriminde ilk kez mesleki eğitim öğrenci almaya başladı. O güzel örnek, ASELSAN Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi örneği, diğer alanlara sirayet etmeye başladı.” dedi.

Özdemir Bayraktar’ın adı verilecek

Türkiye’nin artık savunma sanayi alanında üretebilir ülke olmaya başladığını dile getiren Özer, havacılık ve uzay alanında Türkiye’nin ilk yerli ve millî imalatını yapmak için zor şartlar altında çalıştığı için okula Özdemir Bayraktar isminin verilerek okulun adının Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olacağını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir de mesleki ve teknik liselere önem verdiklerini belirterek, bu konuda bütün savunma sanayi şirketleriyle seferber olduklarını söyledi.

Demir: Nitelikli insan gücü

Sanayi şirketlerinin kendi alanlarıyla ilgili mesleki eğitim konusunda elini taşın altına koyması gerektiğine işaret eden Demir, “Nitelikli insan gücü derken gerçekten mezun olduğu günden itibaren iş yapabilecek, piyasada aranan niteliklere sahip elemanlardan bahsediyoruz. Bu okullardaki öğrencilerimizin mezun oldukları gün çok önemli yetkinliklere sahip olmasını amaçlıyoruz.

Uçak bakımı gibi konularda çok sayıda meslek lisesi var ama burası biraz daha özel. Bir de ‘uzay’ diye bir havalı kelime var. Bu okul da havada olacak, öğrencilerimiz de havada olacak. Gerçekten edindikleri kabiliyetler, tecrübeler ve yeteneklerle inşallah ülkemizde aranan elemanlar haline gelecekler. İdealimiz bu.” değerlendirmesinde bulundu.

Törende ayrıca MEB ile SSB Arasında Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü de imzalandı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu