Eğitim

THY Genel Müdürü Bilal Ekşi’den HAVELSAN simülatörlerine yakın ilgi

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Bilal Ekşi, HAVELSAN’ı ziyaret ederek geliştirilen sivil simülatör sistemleri hakkında bilgi aldı. Bilal Ekşi’ye projeler ve üretimi süren simülatörler hakkında bilgiyi HAVELSAN Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif Nacar verdi.

HAVELSAN, ziyaret ile ilgili X üzerinden şunları paylaştı:

“Genel Müdürümüz Dr. Mehmet Akif Nacar ve THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, THY için ürettiğimiz sivil uçuş simülatörlerinin teknoloji geliştirme çalışmalarını inceledi.”

HAVELSAN’ın sivil simülatörleri

Savunma sanayiinde elde ettiği simülatör teknolojilerini sivil alana da taşıyan HAVELSAN ilk olarak Boeing 737NG ailesi için ürün geliştirdi. Bu sistem ilk müşteri olan Türk Hava Yolları’na teslim edildi. Halen simülatör, THY pilotlarının eğitimlerinde kullanılıyor.

HAVELSAN, THY ile birlikte girdiği bu çalışmalarda ilk simülatörün ardından yeni siparişler aldı. THY filosuna katılmaya başlayan 737NG’nin yeni nesli 737 MAX ile Airbus A320’lerin yeni modelleri A320neo konusunda adımlar hızla atıldı.

Bu yıl içinde önce A320neo sertifikası EASA’nın yaptığı detaylı testlerin ardından HAVELSAN’a verildi. Böylelikle HAVELSAN geliştirdiği A320neo’yu yeni nesil görüntü sistemleri ve yazılım ile donatarak eğitim gerçekliğini de yükseltti.

HAVELSAN, sivil pazarda simülasyon konusunda dünyada tasarım ve üretim geliştiren az sayıda firmadan biri olurken simülatörlerin ihracatı konusunda da farklı adımlar atıyor. Havayolu sektöründe her 50 uçak siparişi ile birlikte eğitim standartları için bir simülatör alınması gerekiyor.

Pilotlar, görev yaptıkları uçak tipinde 6 ayda bir tazeleme eğitimlerini simülatörde alarak acil durumlarda neler yapacakları konusundaki bilgilerini yeniliyor. Farklı bir uçak tipine geçtiklerinde ise yer derslerinin ardından ilk uçuşlarını simülatörde gerçekleştiriyor.

Bu açıdan Leven D olarak adlandırılan HAVELSAN’ın yaptığı simülatörler gibi gerçekçiliği yüksek simülatörler sıfırdan yeni tip eğitiminde büyük önem taşıyor.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu