EğitimHava Kuvvetleri

Super Mushshak’ın yeni kullanıcısı Zimbabve olacak

Zimbabve Hava Kuvvetleri, eğitim uçağı ihtiyacı doğrultusunda Pakistan Havacılık Kompleksi’ne (PAC Kamra) şirketi ile 12 adet MFI-395 Super Mushshak almak üzere sözleşme imzaladı. Uçaklar, Zimbabve tarafından uzun süredir kullanılan İtalyan SIAI-Marchetti SF260’ların yerini alacak.

MFI-395 Super Mushshak’ların kullanıcıları arasında Türk Hava Kuvvetleri de bulunuyor. Pakistan ile yapılan anlaşma doğrultusunda uçaklar peyder pey Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim edilerek pilotaj eğitiminde kullanılıyor.

Scramble.nl sitesinin haberine göre Zimbabve, Avrupa Birliği ve ABD’nin uyguladığı yaptırımlar nedeniyle askeri teçhizat tedarikinde zorluk yaşıyor.

Avrupa veya ABD’den uçak alamayan Zimbabve, rotasını farklı kaynaklara çevirdi. Elindeki F-7 ve Mi-35’lerin bakımlarında da zorluk çeken Zimbabve, bu konuda farklı kaynaklar arıyor.

Bölgede MFI-395 Super Mushshak kullanan bir başka ülke de Nijerya.

Türkiye toplam 52 adet alıyor

Cessna’nın 182 modelinin askeri versiyonu T-41, 1972’den bu yana Türk Hava Kuvvetleri tarafından kullanılıyor. Hava Harp Okulu’nda adaylar önce bu uçakla tanışıyor. 2016’da yapılan ihale ile artık bir görev değişikliği yapılacak.

1990’da envantere giren, Çiğli 2. Ana Jet Üssü’nde pilot adaylarının eğitime başladığı SF260’lar Harp Okulu’na verilecek. Yerine ise Pakistan tarafından tasarlanan Super Mushshak uçakları 2022 yılından itibaren teslim edilmeye başlandı.

2016’da seçilen uçaklarla ilgili anlaşma 2017’de IDEF’te imzalandı. Hedef, 2020’de Haziran ayında teslimatların başlamasıydı. Ancak koronavirüs salgını nedeniyle süreç gecikti.

Türk Hava Kuvvetleri’ne toplam 52 adet iki yıllık süreçte teslim edilecek. Teslimatın bu yıl içinde tamamlanması hedefleniyor.

İsveçli Saab’ın tasarımından geliştirildi

Aslında uçağın tasarımı Saab’ın MFI-15’ine dayanıyor. 1970’lere ortaya çıkan uçağın hakları Pakistan tarafından satın alındı. Daha sonra uçak PAC (Pakistan Aeronautical Complex) tarafından geliştirildi. MFI-17 adını aldı. 

Boş ağırlığı 646 kilogram olan uçak, Textronh Lycoming IO-360-A1B6 motoruna sahip. Motor gücü  200 beygir. Maksimum 1200 kilogram kalkış ağırlığına sahip uçak, havada 210 kilometre/saat hızla uçabiliyor. Maksimum hız ise 365 km/saat. Toplam 5 saat 10 dakika havada kalabilen Super Mushshak, +6G ila -2G çekebiliyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu