EğitimHaberler

ITPS Test Okulu Başkanı Hürkuş ile uçtu

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) tarafından geliştirilen ve Türk Hava Kuvvetleri’ne teslimat için gün sayan Hürkuş uçağında Kanada merkezli International Test Pilots School-ITPS’in Başkanı ve CEO’su Deneysel Test Pilotu Giorgio Clementi uçtu. Deneyimli pilota TUSAŞ’tan Test Pilotu Murat Özpala eşlik etti.

Uçağın performansından çok memnun kalan Kanada merkezli Uluslararası Test Pilotları Okulu (International Test Pilots School-ITPS) Başkanı Clementi, “Bu uçaktan bir tane istiyorum” diyerek sosyal medya hesabından şunları paylaştı:

“Uçuş defterime başka yeni bir tip eklemek her zaman harikadır! Kardeşim Sabit Kanat Test Pilotu Murat Özpala ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Hürkuş’ta harika uçuş! Ne harika bir uçak! Stall’dan Vne’ye sorunsuz kullanım, jet benzeri kullanım ile zahmetsiz akrobasi, geleneksel, öngörülebilir dönüş kurtarma, Gömülü Eğitim Sistemi ile gelişmiş aviyonik. Her yönden mükemmel görüş, ilk kez arka koltuktan inişte sorun yok. Kalkışta salınım veya güç uygulamasında dokunma ve devam etme olmadan yumuşak, hızlı hızlanma. Hepsinden iyisi, benim gibi ‘küçük’ cüsseleri kolayca barındıran büyük, geniş bir kokpit! Harika bir eğitim uçağı! Bir tane istiyorum!”

TUSAŞ pilot ve mühendislerine eğitim

TUSAŞ, uzun yıllardır test pilotu ve mühendislerinin eğitimlerinde ITPS ile iş birliği yapıyor. En son geçen yıl yapılan anlaşma ile 10 pilot Kanada’da eğitim alacak. Buradan eğitim test pilotları, Milli Muharip Uçak, Hürjet, ATAK-2 gibi projelerde geliştirilen prototiplerin uçurulmasında görev alacak.

Okuldan yapıla açıklamaya göre, hali hazırda 2021B kursuna devam eden TUSAŞ öğrencilerine ek olarak, Ocak ayında 2022A kursuna on Lisansüstü Kursu öğrencisi katılacak. Adaylar yoğun test programında farklı tiplerde uçaklarla uçuşların yanı sıra teorik eğitim de alacak.

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu