Haberler

Dünyanın gözü uçan otomobil konseptinde

Havacılık devlerinin odaklandığı en önemli konu son yıllarda ‘uçan otomobil’ olarak da bilinen Kentsel Hava Taşımacılığı Araçları. Airbus’tan Baykar tasarımı Cezeri’ye, Türk Hava Yolları Teknik’in Esinti konseptine kadar yapılan çalışmalar geleceğin hava taşıtlarına şekil erecek. Bu konuda Çin’in de önemli adımları var.

Tasarım aşamasında en önemli adımlardan biri de Airbus’tan geldi. Şirketin zirvesinde yeni CityAirbus için planlarını açıkladı. Tamamen elektrikli yeni nesil CityAirbus, benzersiz bir tasarıma sahip dağıtılmış tahrik sisteminin bir parçası olarak elektrikle çalışan sekiz adet pervane, sabit kanatlar ve V şeklinde kuyruk ile donatılmış ve sıfır emisyonlu bir uçuşta dört adete kadar yolcuyu taşıyacak şekilde tasarlanmıştır.

ÇEVRE FAKTÖRÜ

Airbus Helicopters CEO’su Bruno Even, “Çevresel ve sosyal kaygıları ele alırken kentsel hava taşımacılığının şehirlere sürdürülebilir bir şekilde entegre edildiği tamamen yeni bir pazar yaratma arayışındayız. Airbus, asıl zorlukların araç teknolojisi ve iş modelleri ile olduğu kadar kentsel entegrasyon, toplumun kabulü ve otomatik hava trafik yönetimi ile ilgili olduğu kanaatindedir. Topluma güvenli, sürdürülebilir ve tam entegre bir hizmet sunmak için tüm yetenek ve uzmanlıkları bir araya getiriyoruz” dedi.

120 KM/SAAT HIZLA UÇACAK

80 km menzille saatte 120 km hıza ulaşacak şekilde geliştirilen CityAirbus, büyük şehir operasyonlarının çeşitli görevlerini yerine getirmek için idealdir.

Ses seviyeleri, kentsel bir görev için çok önemli bir faktördür; Airbus’ın ses azaltan tasarımlardaki kapsamlı uzmanlığı, CityAirbus’ın ses seviyelerini uçuş sırasında 65 desibelin ve iniş sırasında 70 desibel altına çekiyor. Geçiş sırasında hareketli yüzeyler veya eğimli parçalar gerektirmeden, havada bekleme ve seyir verimliliği için optimize edildi. CityAirbus NextGen, en yüksek sertifikasyon standartlarını karşılarken (EASA SC-VTOL Geliştirilmiş Kategori) sade ve basit tasarımının yanı sıra operasyonlarda sınıfının en iyi ekonomik performansını sağlayacak.

Airbus, uzun yıllara dayanan özel araştırmalar, inovasyon, iki adet elektrikli dikey kalkış-iniş (eVTOL) aracı ve ürün portföyünde ses teknolojisi üzerine geliştirmelerin yanı sıra uçakları sertifikalandırma konusundaki onlarca yıllık tecrübesinden yararlanıyor. Vahana ve CityAirbus araçları, toplamda 242 uçuş ve yer testi gerçekleştirdi ve yaklaşık 1.000 km uçtular. Buna ek olarak, Airbus kapsamlı az ölçekli uçuş testleri ve rüzgâr tüneli uygulamaları kullanarak bilgisayar ve modelleme gücünden yararlandı. CityAirbus NextGen, şu anda detaylı bir tasarım aşamasındadır ve prototipin ilk uçuşunun 2023 yılında gerçekleştirilmesi planlanıyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu