TBMM İsveç’in NATO üyeliğini onayladı, Türkiye’nin gözü ABD Kongresi’nde
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin dün akşam İsveç’in NATO üyeliğini onaylamasının ardından gözler ABD Kongresi’ne ve Washington’a döndü. Türkiye’nin talep ettiği 40 adet Block 70 F-16 alımı, 79 adetlik Viper modernizasyon paketi ve MMU’nin Blok 1’i için 80 adetlik motor talebine onay gelecek mi?
Dün gece TBMM’den İsveç’in NATO üyeliğine onayı Ak Parti, MHP ve CHP evet derken İYİ Parti ve Saadet Partisi karşı çıktı. Ardından yapılan oylamada İsveç’in NATO’Ya üyelik sürecinin onaylanmasına ilişkin protokol Meclis Genel Kurulu’nda 287 kabul, 55 ret ve dört çekimser oyla kabul edildi.
Oylamaya 346 milletvekili katıldı. Böylelikle İsveç’in NATO üyeliği onaylanmış oldu.
İsveç için gözler Macaristan’da. Macar Meclisi’ne sunulacak protokolün evet oyu alması ile birlikte İsveç NATO’nun 32’nci üyesi haline gelecek.
Washington’dan onay çıkacak mı
Türkiye yaklaşık iki yıldır F-35 programından çıkartıldıktan sonra hem 1,2 milyar dolarını tahsil etmek hem de ara uçak ihtiyacını karşılamak üzere ABD’nin F-16 ile ilgili nihai kararını vermesini bekliyor.
Türkiye’nin bu engelin aşılması için önüne Ukrayna Savaşı’nın ardından NATO’ya katılmak üzere adım atan Finlandiya ve İsveç’in onay süreci çıkartılmıştı.
Ankara da başta PKK olmak üzere Türkiye’nin güvenliğini tehdit eden örgütlere karşı etkili önlemler alınmasını talep ederek kuzey ülkelerinin katılımını veto etti. Diplomatik müzakerelerin ardından Ankara Finlandiya’ya yönelik vetosunu geri çekti, ancak İsveç ile sorunun çözülmesi daha uzun sürdü.
Geçen yıl Aralık ayında Cumhurbaşkanı rdoğan, ABD Başkanı Biden’ın bir telefon görüşmesi sırasında ABD Başkanı’nın Türkiye’ye F-16 satışını İsveç’in NATO üyeliğiyle ilişkilendirdiğini aktardı. Biden bu konuşmada, İsveç’in üyeliğinin onaylanması halinde F-16 satışının da onaylanacağını belirtmişti.
Süreç bu yıl sonuçlanabildi
Cumhurbaşkanı Erdoğan üyelik için Temmuz ayında onay vermiş, Ekim ayında da parlamentoya sunulmak üzere belgeyi imzalamıştı. Ancak Meclis Dışişleri Komisyonu’nun görüşmeleri ertelemesi sonrasında genel kurula oylama için gelinmesi ocak ayının sonunu buldu.
Bu adımların ardından ABD’nin nasıl bir hareket göstereceği ise merakla bekleniyor. Her ne kadar görüşmeler F-16 üzerinde olsa da Türk Hava Yolları’nın Boeing uçak siparişi de öne çıkıyor.
Macaristan’dan NATO paylaşımı
Gelişmeler sonrasında Macaristan Başbakanı Orban Viktor X platformu üzerinden paylaşım yaptı.
Viktor, “Az önce NATO Genel Sekreteri Jenn Stoltenberg ile telefon görüşmesini bitirdim. Macar hükümetinin İsveç’in NATO üyeliğini desteklediğini bir kez daha doğruladım. Ayrıca, Macaristan Ulusal Meclisini İsveç’in katılımı lehinde oy kullanmaya ve mümkün olan ilk fırsatta onaylamayı sonuçlandırmaya çağırmaya devam edeceğimizi de vurguladım” dedi.