HaberlerİHA

DASAL İHA’nın yeni görevi: ULAK Milli Baz İstasyonu

ASELSAN ve ALTINAY ortaklığında kurulan DASAL Havacılık Teknolojileri, geliştirdiği İHA teknolojisini farklı bir boyuta taşıdı. Kamuoyuna tanıtımı İDEF’te gerçekleştirilecek olan sistem, ULAK Milli Baz İstasyonu’nu gökyüzüne taşıyor. 

DASAL’ın aynı zamanda bir başka ASELSAN iştiraki olan ULAK Haberleşme AŞ ile ortaklaşa geliştirdikleri LTE Tabanlı uçuş yapabilen yeni platform, savaş alanlarından bugünlerde olduğu gibi yaşanan orman yangınlarında veya doğal afetlerde kullanılabilecek.

Bu yeni teknoloji ile donatılacak IHA görev istasyonları ve haberleşme altyapısı; yangın tespitinden söndürmeye, büyük tarım arazilerinin daha etkin ilaçlanmasından, çeşitli lojistik ve kargo operasyonlarına, geniş alanlarda güvenliğin havadan tek bir merkezden komuta ve kontrol edilmesinden sağlık sektörüne ve doğal afet gibi acil durumlarda arama kurtarma ve insanı yardım faaliyetlerine kadar onlarca alanda, alışageldiğimiz konvansiyonel yapılara yeni bir soluk, verimlilik ve etkinlik getirecek. 

Firma yetkilileri çok yakında LTE sistemi ile entegre çalışabilecek, başta yangın olmak üzere kargo ve arama kurtarma IHA çözümlerini de açıklayacaklarına dikkat çektiler.

ULAK MİLLİ BAZ İSTASYONU

Platformda, ULAK Milli Baz İstasyonu, LTE Destekli Çoklu IHA Yönetim Sistemi’nin haberleşme altyapısını oluşturuyor.  DASAL tarafından geliştirilmiş LTE uyumlu IHA’lar ise birden fazla ULAK Baz İstasyonu’nu kullanarak sanki bir metro ağı üzerinde farklı istasyonlara uğrayarak yoluna devam eden trenler gibi, bir istasyondan diğerine geçerek görevlerini yerine getirmeye devam ediyorlar. Bunu yaparken hat değiştirebiliyorlar. 

Kurulmuş sistem Yüksek Veri Aktarımı sayesinde haberleşmedeki gecikmelerin de önüne geçmiş oluyor. 

Yetkililer, Haberleşme Altyapısı ULAK tarafından sağlanacak IHA’ların bu sistem sayesinde menzillerinin de uzayacağı müjdesini verdiler. Tekil haberleşmede ortaya sıklıkla çıkan LOS (Line of Site) sorunları minimize edildiğinden IHA’lar aynı pil kapasitesi ile daha uzun uçuşlar yapabilecekler.  

Daha önce aktardığımız gibi Kurumlara Özel Haberleşme Ağlarının kurulması ile etkin ve verimli IHA Filo Yönetimi, çok da uzak bir gelecekteymiş gibi gözükmüyor. 

Bu sayede sistemin ilk olası kullanım alanları Kamu Güvenliği ve Acil Durum Haberleşme ve Görsel İletişim Destek Sistemleri gibi duruyor. Burada altını çizmemiz gerek önemli bir nokta da doğru ve etkin bir altyapı ve ağ planlaması ile Coğrafi Şartlardan ve Mesafeden Bağımsız Kullanımın sağlanabiliyor olması. 

Topoğrafik zorlu şartlara uyum sağlayabilen Mobil Altyapı Kurulumu ve Mobil Araç Destek Entegrasyonları ise kullanım alanlarının kısa zamanda Yangın Tespit ve Takip ile Afet anında Arama Kurtarma faaliyetleri ile İnsani Yardım ve Sağlık Lojistiği gibi alanlara genişleyebileceğinin sinyalini veriyor.  

Her iki iş ortağının isimlerinin ilk harflerini paylaşan UD serisi ürünlerin, Hafif, Orta ve Ağır sınıflarda , sırasıyla 2, 20, 75 ve 150kg faydalı yük taşıyabilen çok farklı IHA’ların ; şimdiye kadar görmediğimiz görevler ve göğsümüzü kabartacak yenilikler ile bizlerle paylaşılmak olacağının müjdesi ise, videonun son saniyelerinde veriliyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu